Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A Tudomány mai állása - 160 éves matematikai problémát oldhattak meg

Műsorvezető: 2018. október 02. kedd, 12:35 Meghallgatva: 637 alkalommal

Fantomok utaznak egy kísérleti űrhajó fedélzetén. A NASA új űrhajójának első, egyelőre emberek nélkül végzett Hold körüli próbarepülésén az MTA Energiatudományi Kutatóközpont dózismérői segítenek felmérni, milyen sugárzás éri majd az űrhajósokat. A NASA fő célja a MARE kísérlettel, hogy az űrhajósok minél biztonságosabb körülmények között vághassanak neki az űr felfedezésének, amihez ezúttal magyar kutatók is hozzájárulhatnak.
http://www.origo.hu/tudomany/20180924-fantomot-kuld-az-urbe-a-nasa-az-mta-kutatoinak-detektorai-is-ott-lesznek-az-urhajon.html

Bemutatták a kiépítendő Mars-bázist. A tervek szerint 2022-ben már elkezdenék építeni azt a bázist, ami később az embereknek szolgálna otthonul a Marson. Most két látványtervet is közzétettek erről. Régóta ismert tény, hogy Elon Musk üzletember, feltaláló nemcsak a földi közlekedést szeretné megreformálni – gondoljunk csak az elektromos autójára, a földalatti alagútrendszerre vagy a hipergyors vákuumvasútra –, hanem a Marsot is szívesen benépesítené. Ennek megfelelően cége már javában dolgozik a világ legnagyobb rakétáján, amellyel 2024-ben már az első embert is eljuttatnák a vörös bolygóra. A rakétáról nemrég már közzétettek néhány látványtervet, most pedig megérkeztek a marsi kolónia első látványtervei.
http://www.origo.hu/tudomany/20180926-az-uvsugarzast-jelzo-viselheto-erzekelot-fejlesztettek-ki-ausztral-tudosok.html?utm_source=fb&utm_medium=origotudomany&utm_campaign=tudomany

160 éves matematikai problémát oldhattak meg. A matematikai díjas Michael Atiyah megoldást találhatott korunk egyik legnagyobb matematikai problémájára. A szakértő egy heidelbergi fórumon mutatta be számításait, melyekkel az úgynevezett Riemann-sejtést igazolta. A hipotézist 1859-ben írta le Bernhard Riemann. A sejtés lényege, hogy a prímszámok nem véletlenszerűen oszlanak el, hanem a Riemann-félezéta-függvény által kijelölt mintát követik.
http://www.ng.hu/Tudomany/2018/09/25/160-eves-matematikai-problemat-oldhattak-meg

Látványos kísérlettel mutatták be, mit tesznek a növények, ha megsebesítik őket. A kutatók eddig is úgy sejtették, hogy a növények reagálnak arra, ha sérülést szenvednek, most azonban látványos bizonyítékot szereztek erre a kutatók.
https://hvg.hu/tudomany/20180924_simon_gilroy_novenyek_vedelmi_mechanizmusa_termszet_video

Miért rázkódik meg a testünk, mielőtt elalszunk? Önnel is gyakran előfordul, hogy mielőtt mély álomba merül, a teste hirtelen megrázkódik? És persze pont a legrosszabbkor jön, mielőtt elaludna. De miért történik ez? Ezt a sokkszerű reakciót a tudósok hipnotikus rándulásnak vagy az elalvás jelzésének hívják. Állításuk szerint, ha a test, vagy annak valamely része hirtelen megrándul, azt jelzi, hogy éppen az ébrenlét és az alvás állapota között járunk. https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/miert-razkodik-meg-a-testunk-mielott-elalszunk/  

Áttörés a rákdiagnosztikában: már műtét közben elkészülhet a szövettan. Az MTA kutatói a legfrissebb kutatási eredményekre építve fejlesztenek diagnosztikai rendszert. Nagyon ígéretes az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának célkitűzése: olyan diagnosztikai rendszert akarnak kifejleszteni, ami azonnali szövettani eredményeket nyújt, így már a műtét közben segíti a sebész további döntéseit. A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának kutatói és innovációs partnereik most egy olyan diagnosztikai rendszer kifejlesztésére nyertek el több mint 1,2 milliárd forintot, ami a legfrissebb kutatási eredményeket egyesíti.
https://hvg.hu/tudomany/20180926_Attores_a_rakdiagnosztikaban_mar_mutet_kozben_elkeszulhet_a_szovettan

Megtalálták a szert, amelytől visszanő a fog. Egy londoni székhelyű kutatócsoport véletlenül rátalált a fogvisszanövesztő gyógyszerre: egy kísérleti Alzheimer-gyógyszer visszanöveszti a sérült, beteg fogakat. A King's College kutatói a napokban tették közzé tanulmányukat, amelyben arról számolnak be, hogy bár az Alzheimer gyógyításának lehetséges módjait kutatták, az egyik erre specializálódott kísérleti gyógyszerről kiderült, hogy rendkívül hatékony a rossz fogak regenerálásában.
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/alzheimer/cikkek/ratalaltak_a_szerre_amelytol_visszano_a_fog/20180924133435
 

Adás hallgatása