Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A Tudomány mai állása - A madarak szemében eggyel több színreceptor van

Műsorvezető: 2019. február 19. kedd, 10:12 Meghallgatva: 656 alkalommal

Az eddiginél 100 000x gyorsabb processzorok jöhetnek. Több mint egy évtizede dolgoznak már azon a tudósok, hogy a jelenlegi, szilíciumalapú félvezetőket gyémántalapú félvezetőkre cseréljék le. Most egy új megoldás tűnt fel a láthatáron. A gyémánt alapú félvezetők kifejlesztése komoly áttörést hozhat az informatikai szektorban (is), azoknak jóval nagyobb a "teherbírásuk", Ellentétben a jelenleg használatos szilíciumalapú félvezetőkkel. Míg utóbbiak 150 Celsius-fokos hőmérsékleten már működésképtelenné válnak, előbbiek akár az 1000 Celsius-fokot is képesek kibírni, ráadásul minden korábbinál nagyobb sebességre lehetnek képesek. A kifejlesztésük viszont költséges és sok időt vesz igénybe, egy nemzetközi kutatócsapat viszont új módszerrel közelíti meg a problémát.
https://hvg.hu/tudomany/20190212_gyemant_alapu_felvezeto_processzor_mesterseges_intelligencia_cpu_gepi_tanulas

Mesterséges intelligencia fejezete be a "félkész" szimfóniát. Rendhagyó módon demonstrálta az általa fejlesztett mesterséges intelligencia képességeit az egyik telefongyártó. A rendszer ugyanis képes volt befejezni Franz Schubert VIII., befejezetlen szimfóniáját. A cég a csak nemrég bemutatkozott telefonjának, képességeit használta fel, hogy kísérletet tegyen az egyik leghíresebb zenei mű befejezésére. (A szakemberek körében régóta téma, hogy Schubert szándékosan írta-e így meg művét.) A szimfónia hiányzó részeinek elkészítéséhez a gyártó mérnökei előbb megismertették az elérhető zenei alapot a mesterséges intelligenciával.  https://hvg.hu/tudomany/20190208_huawei_mate_20_pro_mesterseges_intelligencia_schubert_szimfonia

A zeneterápia lehet az időskori demencia egyik leghatékonyabb kezelési módja. Kutatások szerint a zene sokat javíthat az időskori hanyatlással küzdők szellemi állapotán és közérzetén, sőt a kezelés hirdetői szerint rendkívül sokoldalúan segít. A tapasztalat azt mutatja, hogy a zene értelmet adhat az együtt töltött időnek, és élvezetesebbé teszi a szociális interakciókat, főleg azoknál, akik a demencia előrehaladott állapotában vannak, és nehezen kommunikálnak a környezetükkel. Másrészt a zeneszó megkönnyíti a kapcsolatteremtést és a másokra való odafigyelést, valamint a szituációkban való aktív részvételt, továbbá segít a zenehallgatóknak megerősíteni az identitásukat, kapcsolatban maradni a világgal és önmagukkal. A zene a mentális betegségek tüneteit is enyhítheti a terápia hívei szerint: csökkenti a szorongást, javítja a közérzetet, csökkenti a szociális elzártságot, növeli az önbizalmat. Éppen ezért egy brit kampányban javasolják, hogy a jövőben egyes gyógyszerek helyett is „zenét írjanak fel az orvosok”. Az ajánlás része, hogy az idősekről gondoskodó szociális dolgozók kapcsolják be a rádiót, gyakoroljanak hangszeren az ápoltakkal, vagy énekeljenek velük.
https://qubit.hu/2019/01/29/a-zeneterapia-lehet-az-idoskori-demencia-egyik-leghatekonyabb-kezelesi-modj

Elkészült az ágy, amin mindig jót aludhat az ember, akkor is, ha a másik átmászik a térfelünkre. A pároknál gyakori, hogy az egyik olyan közel mászik álmában a másikhoz, hogy minden szabad helyet elvesz tőle. A probléma szerencsére kezelhető, az egyik autógyár meg is találta a módját. Különleges ágyat készítettek, amely véget vet a párok éjjeli "harcának", ugyanis bárhogy forgolódjon benne az ember, bármilyen közel is kerüljön a másikhoz, az ágy mindig visszarakja őt a saját térfelére. Úgy tervezték meg, hogy a mozgatás ne legyen zavaró (eleve a matrac csúszik át, ha arra szükség van), így használóik biztosan nem ébrednek fel rá. https://hvg.hu/tudomany/20190214_ford_agy_matrac_pihenteto_alvas_forgolodas

A madarak szemében eggyel több színreceptor van. A madarak hozzánk képest egy sokban különböző világot látnak, több színnel és számtalan, apró részlettel. A kutatók most egy speciális kamera segítségével szimulálták ezt a különleges nézőpontot. A lenyűgöző felvételek arra is választ adnak, a madarak hogyan tudnak ilyen pontosan navigálni a sűrű lombozat rejtélyes ösvényein. A svédországi Lund Egyetem kutatói vették górcső alá a madarak speciális, vizuális érzékelését. A természetben található mintákat figyelték és szerették volna azt látni, amit a madarak. A vizsgálatok kezdetekor azonban még nem is sejtették, hogy micsoda kincsre bukkannak.  http://www.origo.hu/tudomany/20190128-a-madarak-mas-szinben-latjak-a-vilagot-mint-mi.html?utm_source=fb&utm_medium=origotudomany&utm_campaign=tudomany

Összefügghet a skizofrénia is a bélflóra egészségével. A skizofrénia még mindig jórészt rejtély az orvostudomány számára, egy új kutatás azonban segíthet, hogy merre érdemes elindulni, ha tényleg hatékonyan szeretnénk kezelni: kiderült, hogy valószínűleg a skizofrénia is összefügg a bélflóra egészségével és a benne található baktériumok fajtáival. Világszerte 21 millió ember szenved a skizofréniától, ami egy komoly mentális betegség, befolyásolja a gondolkodást, az észlelést és a kifejezőkészséget is. A skizofrének közül rengetegen hallucinálnak, vagy hangokat hallanak, és akad, akinél a betegség meggátolja, hogy az agysejtek hatékonyan és megfelelően kommunikáljanak egymással. Mivel mentális betegség, az orvostudomány évtizedek óta az agyban keresi a megoldást a gyógyításra – egy friss kutatás azonban rámutathat, hogy teljesen másfelé is érdemes lehet kutatni, írja az egyik szaklap.
https://24.hu/tudomany/2019/02/12/skizofrenia-emesztes-mikrobiom-belflora-bakteriumok-mentalis-betegseg/

Feleslegessé válhat az inzulininjekció a cukorbetegek számára. A cukorbetegségnek néha kellemetlen velejárója, hogy a betegnek muszáj inzulinadagokat injekcióznia magába ahhoz, hogy a szervezete megfelelően működjön - ennek a fájdalmas módszernek most vége szakadhat, amerikai kutatók ugyanis egy olyan apró műszert fejlesztettek, amelyet úgy kell bevenni, mint egy kapszulát, és amely meghatározott időpontokban magától engedi ki a szükséges inzulint. A kutatók disznókon végzett állatkísérletek során bizonyították a kis eszköz hatékonyságát, a klinikai tesztek még hátra vannak.
https://24.hu/tudomany/2019/02/08/inzulin-injekcio-cukorbetegseg-kapszula-mit/

 

Adás hallgatása