Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tudomány mai állása - Megtalálhatták Orseolo Péter király eredeti sírhelyét

Műsorvezető: 2019. július 16. kedd, 10:05 Meghallgatva: 509 alkalommal

Megtalálhatták Orseolo Péter király eredeti sírhelyét. Minden valószínűség szerint előkerült Orseolo Péter király eredeti sírhelye a pécsi székesegyház altemplomában az elmúlt hónapokban zajló régészeti feltárás során - jelentették be a szakemberek a baranyai megyeszékhelyen a napokban.
https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20190710-megtalalhattak-orseolo-peter-kiraly-eredeti-sirhelyet-a-pecsett

Műanyagevő gomba tüntetheti el a hulladékot. A műanyag problémája a világ számára egyike a legégetőbb kérdéseknek. A Yale egyetem néhány kutatója most Ecuadorban találtak egy igen érdekes gombafajt, a Pestalo-tiopsismicrospora-t. Ez a gomba elfogyasztja a műanyagot, de az igazán meglepő, hogy semmi mást! És mindent oxigén használata nélkül teszi. https://koponyeg.hu/hireso/muanyagevo-gomba-lehet-a-megoldas-a-hulladekgondokra?utm_source=fb_origotudomany&utm_medium=whatever&utm_campaign=hiresoerdekesseg

Áramot és tiszta vizet állít elő egy új eszköz. Az Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan készüléket, amely képes a napfényből villamos energiát termelni és ezzel egy időben vizet is tisztítani. A szakemberek szerint ez a találmány így egyszerre két világméretű problémát tud megoldani, egyetlen ütemben. A kutatók állítják, hogy a most kifejlesztett eszköz nem csak egyfajta zöld energiaforrás, hanem alternatívát kínál a víz tisztítására szolgáló jelenlegi technológiák kiegészítéséhez. https://www.origo.hu/tudomany/20190710-egyetlen-eszkozzel-juthat-napenergiahoz-es-tiszta-vizhez-tobb-szaz-millio-ember.html

Másodszor is leszálltak a Ryugu kisbolygón. Sikeresen végrehajtotta második leszállását is a Hajabusza-2 űrszonda a Földtől 280 millió kilométerre keringő Ryugu kisbolygón csütörtökön, hogy mintát gyűjtsön az általa áprilisban robbantott mesterséges kráterből – jelentette be a JAXA japán űrügynökség.
https://www.origo.hu/tudomany/20190711-a-hajabusza-2-mintat-vtt-a-ryugu-kisbolygorol.html

Rontja-e  a szemet, ha túl közelről nézzük a monitort? Valószínűleg mindenkivel többször előfordult gyerekkorában, hogy a szülei szóltak, mert túl közelről nézte a tévét. Attól lehetett tartani, hogy a túl erős a fény/sugárzás tönkreteszi a szemet. Az ember szemét kisütő tévé a korai, ötvenes évekbeli készülékeknél még egészen komoly volt, az akkori technika mellett a katódsugárcsövekből tényleg jutott némi káros sugárzás is a néző szemébe. Azonban a hatvanas évek óta ez már egyáltalán nem valós veszély. Fejlődött a gyártástechnika, a katódsugárcső kiment a divatból, kiszorították a LED-es megoldások. Ma az összes szemész egybehangzóan állítja, hogy teljesen mindegy, milyen közelről nézi az ember a tévét/monitort, a távolság egyáltalán nem befolyásolja azt, hogy mi történik a szemével. A probléma forrása inkább az, hogy mennyi ideig bámuljuk a képernyőt.
https://index.hu/tudomany/til/2016/12/01/tenyleg_romlik_a_szemem_ha_tul_kozelrol_nezem_a_tevet/

Már egyetlen doboz energiaital is káros az egészségre. Nem kell rendszeresen energiaitalt fogyasztani ahhoz, hogy az érrendszerünk károsodjon. Már egy nagyobb doboznyi „pörgetős nedű” elfogyasztása után jelentkeznek a káros hatások – erre jutott amerikai kutatók egy csoportja. Kis csoportos vizsgálat során azt találták, hogy egészséges fiatal felnőtteknél röviddel egy pohár energiaital elfogyasztása után már látványosan romlani kezdett a vérerek állapota. A kutatás során összesen 44, nem dohányzó, alapvetően egészséges életmódot folytató, 20 év körüli orvostanhallgatót figyeltek meg.
https://www.origo.hu/tudomany/20181104-mar-egyetlen-doboz-energiaital-is-kozelebb-visz-a-veghez-karosodik-az-errendszerunk.html

A szokatlan táplálkozás lehet az autizmus új diagnosztikai mutatója. A PennState College of Medicine új tanulmánya szerint a megszokottól eltérő, atípusos étkezési magatartás az autizmus korai jelzése lehet, amikor már érdemes a gyermeket mihamarabb kivizsgáltatni. Susan Mayes, az intézmény pszichiátria professzorának kutatása szerint az autista gyerekek 70 százalékánál jellemzőek az atipikus, tehát a rendellenes és a megszokottól eltérő étkezési szokások.
https://www.origo.hu/tudomany/20190710-a-megszokottol-eltero-taplalkozasi-szokasok-is-utalhatnak-az-autizmusra.html

Áttörés: visszafordítható a kar és a kéz bénultsága az idegek áthuzalozásával. Az idegek áthuzalozásával ausztrál sebészeknek sikerült helyreállítaniuk lebénult betegeknél a kar és kéz mozgatásának képességét, lehetővé téve, hogy önállóan tudjanak enni és eszközöket használni.
https://hvg.hu/tudomany/20190708_benult_kar_kez_idegek_athuzalozasa

 (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Adás hallgatása