Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. 10. 24. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bókay János - Bohémek és pillangók

5:30 – Serkenj fel – Bödecs Pál - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp:"A fák nem nőnek az égig." Nem bizony, mert Kiskunhalason folytatódik az a program, amely a veszélyesnek ítélt fák sorsát hívatott felülvizsgálni. Farkas Dániel alpolgármester úr szerint: minden kivágott fa pótolva lesz, ugyanakkor megújult arculatot is kap az érintett terület. (előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Miért akar „folyton” magánszínházat Németh Kristóf? Az ország számára a Szomszédok Kertész Gézájaként ismertté vált színész, az utóbbi években színházi projektjeivel kapcsolatban kerül újra és újra a hírekbe. Hogyan kezdődött a színház alapítási szenvedélye, és mik a tervei ezen a téren? A Sztárportré műsorban motivációiról és a Fórum Színházról kérdeztük a színművészt. „A legelső magánszínházi vállalkozásom, ha úgy vesszük, olyan öt-hat éves koromban történt" – kezdte Kristóf. Elmondása szerint a szomszédjukban élő Kazal László-Balogh Erzsi színész házaspár inspirálta a „színház-csinálásra”. Kazal felkészülését, próbáit nézve tetszett meg neki a szakma, és már kisgyermekként színházasdit játszott otthon. Kicsit később, 17 évesen már szponzorok után kutatott, hogy a Pillangók szabadok című darabot színpadra vigyék Haumann Petrával és más színiiskola társaival. Az előadás végül meg is valósult, a Karinthy Színházat bérelték ki, ami egyébként a II. Világháború utáni első magánszínház volt hazánkban. A darabot egészen a színművészetire való felvételiig játszották. 2012-ben a Játékszín állami támogatása megszűntével, üzlettársaival megvették a színházat üzemeltető céget, és magánszínházat alapítottak. Kristóf saját bevallása szerint szereti a válságkezelést, aminek bizonyítéka az is, hogy hónapok alatt sikeressé tette a csőd szélén álló vállalkozást, ezzel addig példátlan sikert elérve a magyar színházak világában. „A végső ítélőszék a közönség, és én ezt színházi értelemben nagyon tartom... Ha a nézőtér tele van, akkor nem kell magyarázkodni." 2016-ban lemondott az ügyvezetői feladatokról, de a magánszínházi terveiről nem. És hogy miért is alapított újra színházat? A válasz nem hagy kérdéseket: „Ez egy szakma, és szerintem én ehhez értek." Szeptemberben debütált a Fórum Színház nevű új projektjével, ami az Uránia Nemzeti Filmszínházban kapott otthont. Elsőként Mesterek és tanítványok címmel olyan sorozatot indított, ahol a színházi élet nagy tanítóit és emblematikus tanítványait hívja meg egy nyilvános beszélgetésre. Szinetár Miklós, Benedek Miklós és Karinthy Márton mellett Balázs Andrea és Csonka András volt a vendége Németh beszélgető-színházi produkcióinak, amelyekkel a Fórum Színház a Színházak Éjszakáján mutatkozott be az Urániániában. A Fórum első igazi színházi bemutatója december 6-án lesz, amikor Ron Hutchinson A forgatókönyv című darabját fogják bemutatni Szerednyey Béla, Csonka András és Magyar Attila szereplésével, Szente Vajk rendezésében. A három színész producerként, forgatókönyvíróként és rendezőként látható majd a harmincas évek Hollywoodját megidéző darabban. A humoros színmű várhatóan igazi jutalomjáték lesz a szereplők számára, hiszen az Elfújta a szél című film legemlékezetesebb jeleneteit idézik fel, sok-sok helyzetkomikummal. Az előadás a mozifilm részleteit is szervesen tartalmazza, így egészen különleges élményt várhatnak az érdeklődők.

12:00 – Retro magazin: 30perc alatt: USA nyugati partja

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter kiskunhalasi vezető ügyész könyv- és filmajánlója. C.W. Gortner Az isteni Marlene. A Libri könyvkiadó ismertetője nagyon jól foglalja össze a főhős és könyv erényeit: Maria Magdalena Dietrich szegénységben nő fel az első világháború alatt. Kislánykora óta a színpadról álmodik. Miután hegedűművészi ambíciói meghiúsulnak, Berlinbe költözik, ahol nyomban belecsöppen a kabarék züllött világába. Szmokingot visel, cigarettázik, szerelmi viszonyba keveredik férfiakkal és nőkkel egyaránt. Igéző szépségével, tartásával, polgárpukkasztó öltözködésével telt házak előtt énekel, és hamarosan a filmszakmában is befut. Sem a házasság, sem az anyaság nem tudja megfékezni szabadság- és szereplésvágyát. Hitler hatalomra kerülése után Marlene Amerikában talál új hazára. Hollywood tárt karokkal várja. Greta Garbóval vetekedve olyan sztárokkal látni a mozivásznon, mint Gary Cooper, John Wayne, Cary Grant. A második világháborúban Marlene úgy harcol a nácik ellen, hogy önmagát nem kímélve katonák ezreinek énekel a frontvonalban. A szerző finom pszichológiai érzékkel tárja elénk az isteni díva belső vívódásait. Marlene igazi legenda volt, és Gortner mesterien ábrázolja lenyűgöző, ugyanakkor ellentmondásos személyiségét. A könyvet olvasni, és a történésekbe elringatózni remek élmény. Marléne Ditrich személyisége nem hétköznapi, aki a konvencionális életvezetés híve, a könyvet ne vegye a kezébe! A Nagy Háború utáni Berlin maga volt a szegénység, egyben azonban a kicsapongás, a szabadság, és az élvezete hajhászásának terepe. A szigorú, porosz nevelésben felnőtt Marléne levet magáról minden korlátot. Nem titkolja, hogy biszexuális, és elsők között hódol az androgrün divatnak. Egy újságírói jellemzés szerint, Marlene Dietrich szerelmi életét összefoglalni két oldalon nagyjából olyan feladat, mintha a Révai Nagylexikon tartalmát kellene kivonatosan ismertetni. Szerető közé tartozott Jean Gabin, Gary Cooper, James Stewart, Youl Brinner, Ernest Hemingway, John F. Kennedy, John Wayne, Erich Maria Remarque, George Bernard Shaw, Mercedes de Acosta – és még sokan mások. A lánya, Maria Riva szerint, borzalmasan egoista volt. Alig beszélt valakivel, mert akkor úgy tűnt volna, hogy érdekli mások véleménye. Ráadásul rasszista volt, utálta a fekete színt, kivéve, ha ruháról volt szó. Minden figyelmet magának akart, még lányát is elnyomta, akinek később emiatt alkohol- és önértékelési problémái lettek. Maria azonban azt nem tagadja, hogy ha anyja természete nem is, de a művészete valódi csoda volt. Remek, és a jogászok számára különösen ajánlott filmje: Az ítélet Nürnbergben.

14:00 – Önindító: Egy zenész pályaképe - Lobó-Szalóky Lázár. Az iskolákról, oktatásról, és a zenekarról beszélgettem Lobó-Szalóky Lázárral, a Dirty Slippers énekesével és frontemberével. Tartsanak velünk! (ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Itt az okosóra, amit szó szerint sosem kell feltölteni. Az új magyar találmány, szemétből készül és még energiát is termel. Vakoknak és látássérülteknek segíthet egy új alkalmazással. Már csak évek kérdése, mikor száll fel az elektromos utasszállító.

19:00  - Szép Álmokat: Szabó Magda - Tündér Lala

19:15 - Irodalom az Éterben: Dávid Antal - A szolgadiák

20:00 – Lélekműhely: A családi működés, kapcsolatrendszer adottságai, készségei 2.

21:15 – Életutak: Fekete Ágnes riportja: Csány család Kecskeméten, a Wéber család Budapesten egy-egy sérült, úgymond fogyatékos, Down-szindrómás gyereket fogadtak magukhoz. A magyar szociális rendszer összes buktatóján átverekedték magukat, és végül nevelőszülők lettek. Wéber Tibort és Saroltát, először pedig Csány Endrét és Katalint hallhatják.

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Aszlányi Károly - Sok hűhó Emmiért