Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 04. 25. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - Hagyaték

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Edvard Radzinszkij: Sztálin - dr. Téglás Péter könyvajánlója. A történelem egyik legnagyobb tömeggyilkosáról szól ez a könyv: Joszif Visszarionovics Dzsugasviliről, azaz Sztálinról, az „Acélemberről” , akinek az élete – jóllehet jó néhány történész írta már meg az életrajzát – mindmáig tele van titkokkal. Edvard Radzinszkij (Az utolsó cár című világsikerű könyv szerzője) ebben az új művében elsősorban a Sztálin nevéhez kapcsolódó rejtélyeket próbálja megfejteni. A kommunista uralom éveiben „szigorúan titkos” levéltári anyagokat és az életben maradt szemtanúk visszaemlékezéseit felhasználva festi meg Sztálin portréját, aki Radzinszkij – és az általa felkutatott tények, dokumentumok és vallomások – szerint a hatalom megszerzésének és megőrzésének ördögi zsenije volt; hideg fejjel, mesteri sakkjátékosként irányította azt a kegyetlen, véres játékot, amelyben a „Nagy Ábránd”, a kommunista világforradalom nevében sok millió embert áldozott fel, megteremtve a totális rettegés és hazugság társadalmát. Radzinszkijtől tudjuk meg, hogy Sztálinnak még a hivatalos születési dátuma is hamis; valójában nem 1879. december 21-én született, hanem egy teljes évvel korábban. S miközben a szerző drámai jelenetekbe sűrítve meséli el a Szoszó nevű grúz kisfiú, a Koba nevű grúz terrorista és a Sztálin nevet viselő szovjet párt- és államvezető élettörténetét, még számtalan rejtélyre derül fény; már amennyire egyáltalán felderíthető egy olyan ember élete, aki módszeresen meghamisította a múltat.   (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Városi Ferenccel, az Astron nemzetközi hírű magyar óracég megalapítójával, egyben lelkésszel beszélgetünk. Ha kétségek is lennének bennünk vannak-e csodák, ez az életút bizonyíték lehet rá, hogy van! A Szilády egészségnapján a diákoknak pályaorientáció keretében mesél Városi Ferenc az órásmesterből cégalapítóvá válás útjáról, a lelkészi pályáról  életútról. Mindez a csoda Kecelen, közvetlen közelünkben történt és történik. Az órásmester szakma hanyatlásával, van aki feladja, van egy új út kezdetének tekinti. A tényeket el kell fogadnunk, és azokból kiindulva hittel Istenben és önmagunkban, ésszel és szívvel új világot alkotni - ez az út, amit választottam, s ez mindenki előtt nyitva áll. Nem könnyű, de gyönyörűséges. S hogyan is történt mindez, a részletekért tartsanak velünk riportunkba!

11:00 – Szépítők:

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Automobil és tuning show-postakocsi és egyéb érdekességek. Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk a 6. Automobil és tuning show részleteiről. Megtudhatják, hogy Mária Terézia mikor rendelte el a Budapest-Bécs postakocsi járatot, megismerkedhetnek számtalan rendkívüli magyar tervezővel és azzal a rengeteg féle magyar járművel, amellyel a magyarok a világ járműgyártásban jeleskednek.

14:00 – Sztárportré: Ezen a héten a vendég Mihályi Réka, énekesnő. Tartsanak velünk! (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Ábrahám Bence életrajza. Kiskunhalason születtem 1979-ben. Hegedűtanulmányaimat Csóti Györgynénél kezdtem hét éves koromban, a kiskunhalasi zeneiskolában, majd tíz évesen a Szegedi konzervatóriumban folytattam Dobos Márta tanítványaként. 2002-ben diplomáztam Szecsődi Ferencnél, majd 2004-ben a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban szereztem másoddiplomát Sebestyén Katalin és Marc Kowalski tanítványaként, kitűnő minősítéssel. Egyetemi tanulmányaim alatt részt vettem Ruha István, Halász Ferenc, Fenyves Lóránt, Michael Frischenschlager, Komlós Péter, Zsigmond Dénes és Schiffer Ervin mesterkurzusain. Több magyarországi versenyen is helyzett voltam: 1992-ben harmadik helyezést értem el a Koncz János hegedűversenyen, 1995-ben ugyanitt a zsűri különdíját kaptam, majd 1998-ban a Zathureczky Ede tiszteletére rendezett hegedűversenyen értem el harmadik helyezést. Kamarazenészként koncerteket adtam Magyarországon, Szerbiában, Svájcban, Németországban, Angliában, Hollandiában, Dániában és Belgiumban. A 2005-2006-os szezonban a brüsszeli Kryptos Quartet tagja voltam. 2010 óta játszom a Michael Sanderling által vezényelt Frankfurti Kamarazenekarban. 2006 októbere óta Flandria Szimfonikus Zenekarának első hegedűseként dolgozom.(ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: A kék madár

19: 15 – Irodalom az Éterben: Alexadre Dumas - Emma Lyonna

20:30 – Hitvalló:Jónás Tímea 1. és 2. rész

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés),  Lélekműhely – A büntető készenlét-séma 4. 3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J. R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A gyűrű szövetsége