Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 06. 06. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Howard Spring - Tövis és borostyán

5:30 – Serkenj fel! - Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Ivo Andric Híd a Drinán könyv - dr. Téglás Péter könyv- és filmajánlója.  A Nobel-díjas író világhírű regénye négy évszázad életét pergeti le előttünk, mialatt izgalmas, megrendítő, csodálatos események követik egymást. A regény Bosznia egyik festői kisvárosában, a Drina partján, az égbe szökő hegyek tövében épült Visegrádban játszódik, középpontjában azzal a mestermívű híddal, amely a Drina két partját összeköti. A híd keletkezésének és életének mozzanatai fogják keretbe az eseményeket, a történelem helyi színjátékait, emberi sorsok tragikus és derűs alakulását. A 16. század elejétől, a híd építésétől kezdve 1914-ig a híd felrobbantásáig ismerjük meg Szerbia és Bosznia népeinek, az ott élő családoknak, embereknek az életét. A négy évszázad folyamán nemzedékek váltják egymást, melyek új gondolatok, érzelmek, eszmények, törekvések hordozói. Minden változik, csak a híd örök, és az alatta zúgó, sebes folyó. Népek tarka kavargása ez: szerbek, törökök, osztrákok, magyarok, zsidók sorsa kapcsolódik egybe itt, a Drina mentén, a híd mellett kisvárosban, a hídon, s az író ennek a sokszínű emberi közösségnek életét ábrázolja páratlanul sokoldalú, művészi átéléssel, megértő emberséggel, bölcs filozófiával. A könyv először 1945. évben jelent meg.(az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Savanya Csenge sziládys diákkal, mint AFS cserediák résztvevővel, koordinátorral beszélgetünk. Csenge évek óta van kapcsolatban az AFS cserediák központtal. Eleinte, mint fogadó család, majd kiutazóként élvezte számtalan előnyét és fejlesztő hatását ennek a dolognak. Megtanult olaszul, spanyolul, fejlődött problémamegoldási képessége, önbizalma és még sorolhatnánk... Ma már szervezőként vesz részt a végzős sziládys diák, csoportokat vezet, komoly feladatokat lát el a szervezetben. A nyitottság mindennek a lelke és az elfogadás, vallja, no és a bátorság. S mindezért cserébe egy világot kapunk, melyben otthon érezhetjük magunkat! Tartsanak velünk a részletekért!

11:00 – S’örömkonyha: Érik a cseresznye és ribizli - könnyű nyári ételek. Illés Lajos tért vissza hozzánk, aki most könnyen elkészíthető recepteket hozott nekünk, az alapanyag pedig a most érő cseresznye és ribizli. A receptek mellett beszélgetünk a gyümölcsök jótékony hatásairól is. Tartsanak velünk!

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Nyárindító főtérparty június 8. péntek. Rajcsány Bettivel a Halasi Média és Kultúra Kft. programszervezőjével beszélgettünk a nagyszínpadi fellépőkről, a gyereksarokról, a söprögetőről és a gasztronómiai különlegességekről. Itt lesz Oláh Maja, a Sexnuggets, az Irigy Hónaljmirigy és Dévényi Tibi bácsi is. A Food Truck Show kézműves ételeit és italait is meg lehet majd kóstolni, sötétedés után pedig idén is fényárba borul a Városháza épülete.

14:00 – Sztárportré: Ott kell fejlődni, ahol tudunk! Varga Livius: Amikor gyerek voltam, apukámmal sokat beszélgettünk, és sok kérdés merült fel. Gyerekként láttam azt is, hogy eldönthetünk magunkban dolgokat, és figyelhetjük, hogy betartjuk-e. Ilyen volt például a reggeli ébredés. Mindig csodálkoztam anyukámon, mert megmondta, hogy hánykor akar felkelni, felhúzta az órát, és mielőtt az megszólalt volna, ő már ott állt ébren. Később rájöttem, hogy én is képes vagyok erre. Szokták mondani, hogy egy bizonyos témáról meditálni, az nem más, mint azzá válni. Van egy olyan állapot elalvás előtt, lefekvés után, amikor nagyon nagy gondolataink vannak, nagyon jó ötletek jöhetnek. Ez azért van, mert elalvás előtt már nem zavar a nagy zaj, ami napközben van a fejben, nem cikáznak a gondolatok fénysebességgel, és az elme ilyenkor nagyon hatékony tud lenni, ha egy bizonyos témán gondolkozol. Megoldáskeresés: Ha van egy probléma, lehet, hogy valakinek egy internetes kereső program ad segítséget: Beüti, és kiderül, hogy vannak olyan oldalak, közösségek, ahol sok embernek teljesen azonos a problémája. Egy-egy ilyen oldalon az ember elkezd olvasni az üggyel kapcsolatban, nézi a tapasztalatokat, hogy kinek mi az ami bejött, vagy mi az ami nem segített, és napok múlva azt veszi észre, hogy egy kicsit szakértője lesz az ügynek, és már van ötlete, hogy mit kellene tenni. Ott kell fejlődni, ahol tudunk! A tapasztalat nagyon fontos, talán még fontosabb is, mint az absztrakt gondolkodás. Van aki az egész történelmet bemagolja, hogy abból tanuljon, mégsem okul belőle, van aki pedig csak elhiszi a nagyapjának, hogy márpedig ezt így kell csinálni, és 10 évvel később jön rá, hogy miért is kellett így.(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Futás, diákolimpia, verseny és felkészülés Jeremiás Donáttal. Jeremiás Donáttal beszélgettünk, aki ismét felállhatott a dobogóra a diákolimpián 400 méteres síkfutásban. Beszélt az európa bajnokság hangulatáról, feszültségéről, élményeiről. Megtudhatják mennyire szigorú a felkészülés fizikailag, mentálisan és mennyire kell figyelni a táplálkozásra a verseny előtti időszakban. Arról is beszél Donát, hogy miért pont a 400 méter, a 400 méteres gátfutás és a 800 méteres táv az, amelyeken jelenleg versenyez.(ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: Pöttöm Panna

19: 15 – Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza - Egri Csillagok

20:30 – Hitvalló: Antal István

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – A büntető készenlét-séma 18. - Hogyan váljak érzelmileg éretté? Lépések a fejlődéshez IV. Autonómia vagy individualitás? Út az érzelmi érettséghez. 3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Danielle Steel - Keresztutak