Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 03. 22. Péntek

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Katona Andrea

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Alexandre Dumas - Emma Lyonna

5:30 – Serkenj fel! : Bödecs Pál - Református

6:00 -Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: Németh István, Fehér Norbi és Lajos Vivi mesélnek a  Szilády 11.D osztályának határtalanul programjáról. Kevéssé ismert a határtalanuk pályázatok között, hogy középiskolai osztályok kölcsönösen meglátogathatják egymást, határon túli magyar települések és anyaországi területeket összekötve. Németh István osztályfőnök mesél a szervezés részleteiről, hogyan találta meg ezt az erdélyi osztályt, mely a napokban városunkba látogatott. Két jobbkeze volt ebben a munkában osztályának két tanulója Lajos Vivien és Fehér Norbert. A megvalósuló eseményekről, erdélyi -halasi diákok kialakuló barátságáról, élményekről őket hallhatjuk részletesen. Tartsanak velünk!(az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin- Mongying show

10:00- Vedd és olvasd: Fésűs Éva, Boldizsár Ildikó, Máté Angi, Berg Judit és Bea Johnson köteteit ajánlja Tóthné Felföldi Zsuzsanna könyvtáros. Fésűs Éva Ezüsthegedű és a Csupafül meséit a legkisebbeknek ajánljuk. Boldizsár Ildikó gyűjteménye a Mesék az élet csodáiról címet viseli és sok különleges nép meséjét tartalmazza. Máté Angi kötete a múlttal, az emlékek feldolgozásával foglalkozik, két tündér segítségével, ők az emlékfoltozók. A számítógépes világ egy különleges közeg, Berg Judit vezeti be ebbe a környezetbe az olvasóit Driftner a darknet árnyékában című regényében. Életmód, életforma nulla hulladékkal, nemcsak szemlélet, igazi gyakorlat, több év tapasztalata egy kötetben a Zero Waste-ben, Bea Johnson tollából. Tóthné Felföldi Zsuzsanna könyvtárossal beszélgettünk a könyvekről. (ismétlés)

11:00 – A tudomány mai állása: Lenyűgöző fotót készített a Hubble két galaxis összeolvadásáról. Megszaporodnak az őssejtek az űrben. Kiderült, hogy pontosan mi történik a haldokló csillagokkal. A jéghegyek több évtizedes rejtélyét oldhatták meg. Jótékonyan hat a vérnyomásra a délutáni alvás. Bioaktív üveg segíthet a fertőzés elleni küzdelemben. Valóra válhat a sötétben látás egy új eljárásnak köszönhetően. (ismétlés)    

12:00 – Retro magazin: Sztárportré: Miss Bee - Somorjai Ilona

13:00- Halasi Kaleidoszkóp: Andáné Vastag Andrea sziládys ének-zene tanárnő mesél William Poon koncertjeiről. 2018 szeptembere óta a Szilády cserediákjaként tanuló 17 éves hongkongi fiatalemberről kiderült, hogy fantasztikus zenei tehetség. Andrea osztályfőnökként, zenetanárként foglalkozott a különleges és rendkívül intelligens diákkal. Decembertől családja lett William halasi befogadó családja az itt tartózkodás éve alatt. Több koncerten már megismerhették őt a városlakók, de hamarosan 2019 március 29-én pénteken a baptista imaházban várja fuvola koncertre az érdeklődőket a városunk hongkongi zenei tehetsége! Feltétlenül tartsanak velünk, és jöjjenek a koncertre! (ismétlés)

14:00 – Babusgató: Mozgás, mozgás, mozgás! - Péterné Sztanik Nikolett, iskolai védőnővel beszélgettünk. Egészségnevelés, egészségvédelem! Miért fontos a mozgás? Hogyan befolyásolja életünket? A kisgyermekkorban megalapozott szokások milyen hatással vannak későbbi életvitelünkre? Péterné Sztanik Nikolett, iskolai védőnővel beszélgetek a mozgás lehetőségeiről, fontosságáról, az egészségnevelés hatásairól, kisgyermekkortól egészen kamaszkorig. Tartsanak velünk!

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin

18:00- Önindító: Országos Vállalkozói versenyt nyertek a Sziládysok. Az 5letből JÖVŐ játékos vállalkozói vetélkedőn a Szilády 10. évfolyamos csapata első helyen végzett, tagjai Piszman Zsófia Ilona, Csonka Viktória, Édes Rebeka, Pintér Zsombor Manó, Osztobányi Ferenc voltak. A Kecskeméten zajló döntő nyereménye 1.960.000 Ft volt. A verseny döntőjére 2019. március 12-én került sor.  A közel féléves versenyen a tanulóknak előzetesen létre kellett hozniuk egy teamet, üzleti tervet és mindezt előadható formába önteni. Vállalkozásuk témája az volt, hogy a tanulási igényekre korszerű választ adva, egy online felület segítségével a korrepetálást igénylő, valamint a korrepetálást vállaló diákok között kapcsolatot létesítsenek. A részletekről mesélnek maguk a fiatalok! A verseny honlapja: https://5letboljovo.hu/ (ismétlés)

19:00  - Szép Álmokat: Varázscipellő

19:15 - Irodalom az éterben:J.K.Rowling - Harry Potter és a halál ereklyéi

20:00 - Aréna

21:00 – Serkenj fel: Bödecs Pál - Református(ismétlés) és Lélekműhely: Az év előadásainak összefoglalása. A felmerült kérdések megválaszolása. 3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - A szőke ciklon