Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 03. 25. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Hofher József SJ 1. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Alexandre Dumas - Emma Lyonna

5:30 – Serkenj fel! -  Édes Árpád - Református

6:54 – A Nap igéje      

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Országos Vállalkozói versenyt nyertek a Sziládysok. Az 5letből JÖVŐ játékos vállalkozói vetélkedőn a Szilády 10. évfolyamos csapata első helyen végzett, tagjai Piszman Zsófia Ilona, Csonka Viktória, Édes Rebeka, Pintér Zsombor Manó, Osztobányi Ferenc voltak. A Kecskeméten zajló döntő nyereménye 1.960.000 Ft volt. A verseny döntőjére 2019. március 12-én került sor.  A közel féléves versenyen a tanulóknak előzetesen létre kellett hozniuk egy teamet, üzleti tervet és mindezt előadható formába önteni. Vállalkozásuk témája az volt, hogy a tanulási igényekre korszerű választ adva, egy online felület segítségével a korrepetálást igénylő, valamint a korrepetálást vállaló diákok között kapcsolatot létesítsenek. A részletekről mesélnek maguk a fiatalok!A verseny honlapja: https://5letboljovo.hu/ (ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Bemutatkozik a Református EGYMI Kiskunhalasi Tagintézménye, a vezetőkkel Gyulai Ildikóval és Molnár Józseffel beszélgettünk. A Református EGYMI Kiskunhalasi Tagintézményének egyik vezetője Gyulai Ildikó, aki a szakszolgálatot és az utazó gyógypedagógiai hálózatot irányítja. Városunkban több intézményben látnak el feladatokat szakembereikkel, többek között a pszichológia, logopédia és a gyógytestnevelés területén. Nagy hangsúlyt helyeznek a prevencióra is, igény szerint különböző csoportos foglalkozást is biztosítanak. Molnár József a Református EGYMI Gyógypedagógiai Óvodájának és a Fejlesztő Nevelést Oktatást végző Általános Iskolájának a vezetője. Bemutatja mindkét oktatási intézmény működését, a csoportokat és a folyamatos pedagógiai munkát, ami a maximálisan igazodik a fejlesztésre szoruló gyermekek igényeihez.(ismétlés)

12:00- Retro magazin: 153-Lélekmód: Felelős Szülők Iskolája szervezetről mesél Tibenszky Móni Liza

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – A tudomány mai állása: Lenyűgöző fotót készített a Hubble két galaxis összeolvadásáról. Megszaporodnak az őssejtek az űrben. Kiderült, hogy pontosan mi történik a haldokló csillagokkal. A jéghegyek több évtizedes rejtélyét oldhatták meg. Jótékonyan hat a vérnyomásra a délutáni alvás. Bioaktív üveg segíthet a fertőzés elleni küzdelemben. Valóra válhat a sötétben látás egy új eljárásnak köszönhetően. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: A Sztárportréban Molnár Bendegúz autóversenyző! "Minden autóversenyző nyerni akar szerintem. Akinek ez az álma, és szenvedélyből csinálja, az mindenáron. Csukott szemmel: Verseny előtt én azt szoktam csinálni, hogy beülök az autóba, becsukom a szemem, és megyek egy kört fejben a pályán. Főleg időmérő előtt, egy nagyon pontos kört össze kell így rakni fejben. Szimulátorral: Nagyon fontos a felkészülés. A verseny hétvége előtt, be kell ülni a szimulátorba, és alkalmazkodni kell a körülményekhez. Ma már a legtöbb pályát lézerszkennelik, és a szimulátorban az utolsó hupli is ott van. A verseny hétvégére úgy kell odamenni, hogy ha bármi váratlan dolog történik, az ne tudjon kizökkenteni a ritmusból. Versenyautóból kamionba: A kamion is egy versenyautó, csak sokkal nagyobb. Ez egy épített versenyautó 1200 lóerővel, 4500 newtonméter nyomatékkal. Olyan erős, hogy körülbelül 6-7 másodperc alatt gyorsul 60-ról 160-ra. A téli időszak kifejezetten a felkészülésre van a csapat számára, az új autó is ekkor készül, és a pilótának is az a feladata, hogy felkészüljön a szezonra erőnlétileg és mentálisan is. Nem gondoltam volna, hogy egyszer egy ilyen nagy múltú csapat tagja lehetek, mint az OXXO Racing. Mindent meg fogok tenni, hogy minél hamarabb a mezőny első harmadában tudjunk végezni. Álltam már a dobogó legfelső fokán, de annyi ember előtt még nem, mint amennyien a kamion versenyekre járnak, szóval biztosan különleges érzés lesz majd hogyha egyszer oda jutunk." (forrás: https://sztarportre.hu/)(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Varázscipellő

19:15 - Irodalom az Éterben:  J.K.Rowlink: Harry Potter és a halál ereklyéi

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református (ismétlés) és Lélekműhely:A hit elmélyítése a személyesség által 3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Az előretolt helyőrség