Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 04. 24. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Virágh József atya 1. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. Négy nap - Kádár János árulása, magyar dokumentumfilm, 57 perc, 2017. 1956. november 1-jén Kádár János elmondta az addigi legmarkánsabb rádióbeszédét a forradalom kezdete óta, amelyben Rákosiék bűnének nevezte a sztálinizmust, dicsőséges felkelésként jellemezte a forradalmat, amely lerázta a nép és az ország nyakáról a Rákosi uralmat, kivívta a nép szabadságát és az ország függetlenségét, amely nélkül nincs, nem lehet szocializmus. Ugyanez a Kádár János 1956. november 5-én rádióbeszédben közölte az ország népével a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakulását és felszólította a magyarokat a szocialista rend megvédésére, miközben Budapesten elkeseredett, véres utóvédharcokat folytattak a felkelők a fővárosba özönlött szovjet páncélos és gépesített egységekkel. Mi történt ebben a négy napban? (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Mesterséges intelligencia kutatóval Dr. Gulyás Lászlóval beszélgetünk. Hatalmas változások korát éljük. Okos autók, okos eszközök könnyítik meg és teszik biztonságossá az életünk, vesznek át sok olyan munkahelyet, melyet eddig emberek végeztek. Talán túl sokat is. Milyen munkák fognak maradni nekünk embereknek? Erről a témáról beszélgetünk Dr. Gulyás László szakértővel. Erről tartott előadást nemrégiben a Szilády gimnázium diákságának és tanári karának is. Hogyan készüljünk, lehetne mottója témánknak. Tartsanak velünk a részletekért! (ismétlés)

11:00 – Vedd és olvasd: Válogatós, Apám kakasa, Mesék a teljességhez, És boldogan éltek?, A fák gyógyító ereje - könyvek, válogatások Tóthné Felföldi Zsuzsanna könyvtáros ajánlásával. Kortárs és klasszikus versek egy teljes év történéseihez illesztve, ez a Válogatós vers antológia. Mesék a teljességhez, Tamás Zsuzsa tollából, egy olyan meséskönyv, amelyben a szülők éppúgy megtalálják majd az üzenetet, mint a gyermekek. Tréfás, mosolyt hozó, igényes és frappáns versátdolgozásokat olvashatunk az Apám kakasa című verseskötetben. Az élményt Lackfi János és Vörös István biztosítja, hozzájuk méltó magas irodalmi színvonalon. És boldogan éltek? - most választ kaphatunk, hiszen ez a kötet a mesehősnők életének a folytatását mutatja be. Irány a természet! A fák gyógyító ereje című kötet segítségével sokkal tudatosabban és hatékonyabban pihenhetünk az erdei utak során - Tóthné Felföldi Zsuzsannával beszélgettünk a könyvekről. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Közlekedik a család vetélkedő, félni, félteni a gyermekeinket, részletek Knezsik Istvántól, az Autós Nagykoalíció elnökétől. Ismét indul a Közlekedik a család vetélkedő, amire érdemes jelentkezni, egy teletankolt személyautó lesz ebben az évben is a fődíj. Sokat változott a világ és ez tapasztalható a közlekedésben is. Sok rossz példa, felelőtlenség, elkerülhető balesetek, mindez miért? A gyermekeink mennyire félnek és mi mennyire féltjük őket? A felelősség a családok kezében van, és hogy merre vigyük a világot azon érdemes egy kicsit gondolkodni, Knezsik István az Autós Nagykoalíció elnökének véleménye szerint.

14:00 – Sztárportré: Varga Viktor énekes, alkotó a Sztárportréban! "Az emberek általában nem érnek rá saját magukat vizsgálni és fejleszteni. Pedig ott a lehetőség mindenkinek, hogy olvasson, filmeket nézzen, gondolkozzon! Ha napi fél órát gondolkoznánk mindannyian, akkor egy csomó mindenre rájöhetnénk. Aki itt él, annak minden megadatik. Az már más kérdés, hogy rabszolgasorba helyezed saját magad. Nyilván sokkal nehezebb egy olyannak, akinek már családja van, és gyermekei, de én most azokról beszélek, akik korombeliek, vagy még fiatalabbak, akiknek még meg van a lehetősége mindenre. Mindig azt kapjuk, amire szükségünk van, csak sokszor nagyon nehéz szembenézni ezzel." Az új dalok kapcsán: "Nekem ezek a dalok segítettek abban, hogy minden a helyére kerüljön. Ez körülbelül három év anyaga, ami azután még két évig készült - tehát egy elég nagy nagy projektről van szó, ami nem csak a dalokat foglalja egybe. Minden dalhoz készítettem egy képet is, ami azt mutatja, hogy mennyiféle hatás éri az embert egy kapcsolatban. Nekem az alkotás, a művészet az, amiben ki tudok teljesedni. Engem is érnek olyan hatások, hogy égnek áll a hajam, de csak az segíthet ha lecsendesedsz. Ha ütöd a hangtáladat, és kikapcsol az agyad, vagy csak zenét hallgatsz, vagy elmész futni, vagy rajzolsz a kisfiadnak valamit, ami kicsit hosszabb ideig tart... Hallod ahogy a ceruzának a hegye hozzáér a papírhoz, kialakul a forma - ez el fog vinni egy olyan koncentrációba, ami kizárja az összes többi dolgot, amivel nem kellene foglalkozni. Ezt szerintem mindenkinek meg kellene élni majdnem minden nap, és akkor boldogabbak lennénk." (forrás: https://sztarportre.hu/) (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Bemutatkozik a Református EGYMI Kiskunhalasi Tagintézménye, a vezetőkkel Gyulai Ildikóval és Molnár Józseffel beszélgettünk. A Református EGYMI Kiskunhalasi Tagintézményének egyik vezetője Gyulai Ildikó, aki a szakszolgálatot és az utazó gyógypedagógiai hálózatot irányítja. Városunkban több intézményben látnak el feladatokat szakembereikkel, többek között a pszichológia, logopédia és a gyógytestnevelés területén. Nagy hangsúlyt helyeznek a prevencióra is, igény szerint különböző csoportos foglalkozást is biztosítanak. Molnár József a Református EGYMI Gyógypedagógiai Óvodájának és a Fejlesztő Nevelést Oktatást végző Általános Iskolájának a vezetője. Bemutatja mindkét oktatási intézmény működését, a csoportokat és a folyamatos pedagógiai munkát, ami a maximálisan igazodik a fejlesztésre szoruló gyermekek igényeihez. (ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: A körborz

19:15 – Irodalom az Éterben: William Shakespeare: Rómeó és Júlia

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – A személy elfogadása és tisztelete Rogers nyomán 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Robert Merle - A sziget