Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 05. 06. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Monspart Sarolta

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel! -  Pál Eszter - Református

6:54 – A Nap igéje      

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Kiss Bernát mesél a jazz gitár művész tanulmányairól. Bernát már általános iskolában megismerkedett a zenélés, a zenekarban muzsikálás élményével, mely meghatározta ettől kezdve az életútját. Ma végzős tanulója a váci Bartók-Pikéthy zenei konzervatóriumnak, hamarosan végez jazz-gitárművész szakon. Hogyan is néz ki egy ilyen suli, hogy telnek a napjai és természetesen további terveiről faggattuk. Megismerjük eredményeit, a zenekarokat melyekben jelenleg játszik. A 2019-es májusi borudvaron debütál a Brandy zenekaruk. Feltétlen tartsanak velünk!(ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Az Érdekes emberek c. magazinunkban Juhász Mártont, a Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatóját mutatjuk be. Elkötelezett módon, telve ötletekkel és lelkesedéssel vetette bele magát két évvel ezelőtt a szeretetszolgálat munkájába. Azóta Kárpátaljától Szíriáig bejárta a válságokkal, szegénységgel, betegséggel sújtott országokat. Közben feleségével három gyermeket nevelnek. Ismerjenek meg egy reményteljes jövőt ígérő életutat! Várja önöket a műsorvezető: Beke László (ismétlés)

12:00- Retro magazin: 153-Lélekmód: A ketteskéktől a versenyzőkig, mindenki ember! - Magyarné Margitka néni szakmai életútja 2. rész.

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – A tudomány mai állása: Ehető csomagolással rukkolt elő egy sörgyár. Soha nem látott, titokzatos delfinfajt fedezhettek fel a tudósok.  Kutatóállomást építene Kína a Hold déli sarkvidékén. Elkészítették a Jenga-bajnok robotot, ami nem tud hibázni.  Nem tesz jót a gyerekeknek, ha sokat nézik a képernyőt.  27 év után ébredt fel egy beteg a kómából.  A szívverés energiájával működik a legújabb pacemaker.  A mesterséges intelligencia 3 perc alatt diagnosztizálja a Parkinson-kórt. Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: A Sztárportréban Torres Dani zenész, dalszerző! A beszélgetésben feltártuk az ecuadori gyermekéveket, a túrázásokat világszerte, és a dal+színjátszást Dani életében. A műsorban egy különösen mély dalról is beszélgettünk, amelynek címe Fátyol: "Mindannyian átéltük már, hogy egyszerűen elegünk van, nem bírjuk tovább. Találkoztam már nagyon sok emberrel, akik átélték, hogy nagyon nagy nehézségek vannak, és már többször gondoltak arra, hogy mi lenne, ha az egésznek vége lenne. Ekkor az emberen átszalad, hogy tulajdonképpen mit is veszítene el, hogyha feladná. Én abszolút a művészetből élek, és ott amikor az ember a padlón fekszik, még onnan is fel kell állni. Ha már a sírban, még onnan is. Ezt a folyamatot próbáltam meg dalba foglalni. De nem csak ezt, mert a Fátyol arról az örök kérdésről szól, amit mindenki feltesz, hogy mi van a halál után. Ezt a kérdéskört dalban nagyon ritkán szokták elővenni. A halál tulajdonképpen egy változás, egy alapvető változás. Volt már szerencsém találkozni olyannal, aki meghalt és visszajött. Én úgy tekintek a halálra, mint egy változásra, amit egyáltalán nem kell siettetni, úgyis utol fog érni. Addig viszont hozzuk ki a maximumot abból, amiben most éppen vagyunk, annak ellenére, hogy néha vannak pillanatok és pontok az ember életében, amikor úgy érzi végképp nem bírja." A Fátyol című dal csak 1 azok közül, amelyeket hallhatunk. Torres Dani június 29-én a TNT vendége lesz a Budapest Parkban. A koncertek mellett Danit jelenleg a Bűnbánat, főnév című színműben, és a Mézga Család című zenés színpadi vígjátékban is láthatjuk. "Amikor csak tehetem, azonnal megyek a Budai hegyekbe: Nem is tudom elmondani, hogy mennyire szeretek túrázni. Ilyenkor elengedi az ember azokat a dolgokat, amik az élet nyűgjei, bajai, és csak arra koncentrálok, hogy egyik lépésről a másikra. Élvezem a környezetet, a levegőt, a napsütést. Amikor csak tehetem, azonnal fel a Budai hegyekbe, mert az van most legközelebb, és járom az erdőt." (forrás: sztarportre.hu)(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Erich Kästner: A két Lotti

19:15 - Irodalom az Éterben:  Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Pál Eszter - Református (ismétlés) és Lélekműhely: A megtérés leírása a személyiség felől nézve 3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Shaw Irwin - Oroszlánkölykök