Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 05. 07. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Mihályi Gábor

3:00 – Aréna(ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel – Bödecs Pál - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Májusi múzeumi programok - részletek Szakál Auréltól a Thorma János Múzeum igazgatójától. Az elmúlt időszakban megtartott múzeumi programok közül Romsics Ignác előadása visszanézhető a neten, de a Thorma János Múzeum 50 festménye is elérhető már online felületen. Megnyílt a Berki Galéria emeleti kiállítóterme, ahol Sáli Levente festményei láthatók. Májusban Dr. Téglás Péter könyv- és filmajánlójával indulnak a programok, aki Csányi Ágnessel a rádió főszerkesztőjével beszélget majd. Azután következik Zseni Zsuzsa koncertje egy trióval közösen, május 17-én. A hónap végén kerül sor Bodor Miklós kiállítására és könyvbemutatójára, a részletekről Szakál Auréllal a Thorma János Múzeum igazgatójával beszélgettünk. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: A Sztárportréban Ihos József, népszórakoztató! Humorosan felfogni a dolgokat - a nehéz helyzetekben is: "Középiskolás voltam, amikor rájöttem, hogy a humor mennyire fontos eszköz. Rekorder voltam, aki a legtöbbször megbukott. Behívták a szüleimet, és eltanácsoltak az iskolából. Ezután, amikor már nem volt tétje semminek, az órákon kínomban elkezdtem utánozni a tanáraimat, és ennek akkora sikere lett a diákok körében, hogy utána fel is léptettek különböző diáknapokon. Ekkor tapasztaltam meg azt, hogy én is tudok valamit, amit más nem úgy tud, és ezen felbátorodva elkezdtem tudni tanulni.Szerintem a közepes képességű ember, csinál rengeteg közepes dolgot, és egy-két villanást. Az egy-két villanás nálam a Kató néni, az Én a Gyula meg az Ottó, a Falugyűlés... Csináltam mellette 30 közepeset, de az emberek a néhány nagyobb villanásról fognak megítélni, nem a 30 közepesről." "Nekem sosem volt olyan romantikus alkotói helyzetem, hogy tudtam volna egy írógép előtt ülni a meleg szobában, és a kandalló ropogása mellett alkotni betakart lábbal... Mindig útközben történt, amikor utaztunk valahova. Hallgattam a rádiót, és például egy bácsi beszélt magáról... Mondtam Bajor Imrének, akivel akkor sokat mentünk együtt: Te figyelj ide, felmész a színpadra, és semmi mást ne csinálj, csak mondd mindenre azt, hogy hárman voltunk, én, a Gyula, meg az Ottó. Miért mondjam? Azt bízd rám, mindig olyan kérdést fogsz kapni, hogy te ne tudj mást mondani. A hatodik mondatnál a közönség fogja mondani, hogy én, a Gyula..."

12:00 – Retro magazin: Önindító: Kátai Dorinával, Bálint Annával, Balogh Szabó Alízzal, Horváth Marcival és Kőrösi Danival beszélgettünk tanulásról, szerelemről

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. María Duenas Öltések közt az idő (Madrid 2009. évben - Budapesten 2012. évben adták ki.) Nemzetközi sikerkönyv egy látszólag hétköznapi asszonyról, aki tehetségét és bátorságát arra használja fel, hogy elismert divattervezővé, majd a második világháború alatt a szövetségesek titkos ügynökévé küzdje föl magát. A európai bestsellernek számító Öltések közt az idő azok közé a ritka, gazdag szövetű regények közé tartozik, amelyek az utolsó oldalig fogva tartják az olvasót. María Duenas megmutatja, milyen az, amikor egy mesteri mesélő magával ragadja az embert. A könyv alapján, 2013 évben, forgatott filmsorozat ugyancsak nagy sikert aratott.

14:00 – Önindító: Bolond ballagásról - Sziládys végzős diákokkal. Szakál Petrával, Ruskó Ramónával és Szőke Jankával épp a fergeteges és jelmezes bolond ballagás után beszélgetünk. Mesélnek miért épp azt a jelmezt választották, amibe beöltöztek, valamint mesélnek az osztály jelmezeiről is. Természetesen szót ejtünk a szerenádról, a ballagási családi ünnepeikről és az írásbeli vizsgákra való készülésről is. Tartsatok velünk!

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Múmiákkal teli sírt találtak Egyiptomban. A Bibliát igazoló leletekre bukkantak Izraelben. Méhek helyett már drónokkal végzik a gyümölcsfák beporzását. Egy édesítőszer csökkentheti a Parkinson-kór tüneteit. 30 éven át fejlesztették, bevetik a malária elleni védőoltást. Új típusú hemoglobint fedeztek fel.  Apró mágneses robotok szállíthatják a gyógyszert a tumorok belsejébe. Életet menthet a magyar fejlesztésű mini EKG. Beszéddé alakítja a gondolatokat egy új technológia.

19:00  - Szép Álmokat: Erich Kästner: A két Lotti

19:15 - Irodalom az Éterben: Hatholdas rózsakert

20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel: Bödecs Pál - Református (ismétlés), Lélekműhely: A megtérés fajtái 1. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Shaw Irwin - Oroszlánkölykök