Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 05. 08. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Michels Antal

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom:Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. María Duenas Öltések közt az idő (Madrid 2009. évben - Budapesten 2012. évben adták ki.) Nemzetközi sikerkönyv egy látszólag hétköznapi asszonyról, aki tehetségét és bátorságát arra használja fel, hogy elismert divattervezővé, majd a második világháború alatt a szövetségesek titkos ügynökévé küzdje föl magát. A európai bestsellernek számító Öltések közt az idő azok közé a ritka, gazdag szövetű regények közé tartozik, amelyek az utolsó oldalig fogva tartják az olvasót. María Duenas megmutatja, milyen az, amikor egy mesteri mesélő magával ragadja az embert. A könyv alapján, 2013 évben, forgatott filmsorozat ugyancsak nagy sikert aratott. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: A Rumba Gitana együttes Kék című lemezéről mesél Hegedűs Zoltán és Hegedűs Ákos. A Hegedűs család alkotja a gerincét az együttesnek, melynek első CD-je jelent meg néhány hete. A tagok szabadidejükben örömükre és mások örömére írják dalaikat, koncerteznek kis és nagyvárosainkban. Hegedűs Zoli az apa irányítja és szervezi a próbákat és fellépéseket. Nem könnyű összehozni a hét tagú csapatot térben és időben. Tagjai Hegedűs Zoli, Hegedűs Ákos és Dénes, Czikkely Panna, Szabó Borisz, Nemes Jácint és Mátyus András. Az együttes két éve rukkolt elő saját dalokkal először. A lemezen megjelent 11 dal történetét, az együttes elmúlt néhány évét és sok érdekes sztorit hallhatnak, ha velünk tartanak! (ismétlés)

11:00 – Jóllét: A baba mozgásfejlődése 6 hónapos kortól 1 éves korig, Csanádi Laura védőnővel beszélgettünk. 6 hónapos korban a babák mozgásfejlődése már igazán látványos lesz, alkaron rugóznak, kúsznak, másznak és felkapaszkodnak. A felállás után jön a visszaülés, majd a kapaszkodva járás, végül az önálló járás, ami kezdetben izgalmas, de sok apróbb ütközést is rejt magában. A fejlődés üteméről, az esetleges lemaradásról, a szakemberek segítségéről beszélgettünk Csanádi Laura védőnővel. A riportból az is kiderül, hogyan változik a babák táplálkozása, mennyit és mit lehet adni ebben a korban, illetve mennyire növekedhet vagy csökkenhet a táplálék igény. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Hajtásláncok, károsanyag kibocsátás, használt autó vásárlás-információk, tanácsok Knezsik Istvántól az Autós Nagykoalíció elnökétől. Diesel, benzin vagy elektromos autó, mit válasszunk? A közlekedési szokásaink nagyban meghatározzák, hogy milyen hajtásláncú személygépkocsit érdemes vásárolni. Jönnek az új technológiák is, ezek lesznek a jövő közlekedésének az alapjai. Már működik a jármű lekérdezési platform, több adatot tudhatunk meg a használt gépjárművek előéletéről, a részletekről Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke beszélt.

14:00 – Sztárportré: A Sztárportréban Ihos József, népszórakoztató! Humorosan felfogni a dolgokat - a nehéz helyzetekben is: "Középiskolás voltam, amikor rájöttem, hogy a humor mennyire fontos eszköz. Rekorder voltam, aki a legtöbbször megbukott. Behívták a szüleimet, és eltanácsoltak az iskolából. Ezután, amikor már nem volt tétje semminek, az órákon kínomban elkezdtem utánozni a tanáraimat, és ennek akkora sikere lett a diákok körében, hogy utána fel is léptettek különböző diáknapokon. Ekkor tapasztaltam meg azt, hogy én is tudok valamit, amit más nem úgy tud, és ezen felbátorodva elkezdtem tudni tanulni. Szerintem a közepes képességű ember, csinál rengeteg közepes dolgot, és egy-két villanást. Az egy-két villanás nálam a Kató néni, az Én a Gyula meg az Ottó, a Falugyűlés... Csináltam mellette 30 közepeset, de az emberek a néhány nagyobb villanásról fognak megítélni, nem a 30 közepesről." "Nekem sosem volt olyan romantikus alkotói helyzetem, hogy tudtam volna egy írógép előtt ülni a meleg szobában, és a kandalló ropogása mellett alkotni betakart lábbal... Mindig útközben történt, amikor utaztunk valahova. Hallgattam a rádiót, és például egy bácsi beszélt magáról... Mondtam Bajor Imrének akivel akkor sokat mentünk együtt: Te figyelj ide, felmész a színpadra, és semmi mást ne csinálj, csak mondd mindenre azt, hogy hárman voltunk, én, a Gyula, meg az Ottó. Miért mondjam? Azt bízd rám, mindig olyan kérdést fogsz kapni, hogy te ne tudj mást mondani. A hatodik mondatnál a közönség fogja mondani, hogy én, a Gyula..." (forrás: sztarportre.hu)(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Sáli Levente festőművész kiállítása látható a Berki Galéria emeletén. Hosszas készülődés, tudatos tervezés és alkotás előzte meg Sáli Levente kiállításának megnyitóját, az alkotások az újonnan megnyílt emeleti kiállító teremben, a Berki Galériában láthatók. Érzések, emberi sorsok, az élet nagy kérdéseinek válaszai rejlenek a festményeken, amelyek az elmúlt 15-20 év munkáját mutatják be. Levente folyamatosan alkot, felkérésre is sokat dolgozik az utóbbi időben, szabadon gondolkodik és szabályokhoz igazodik felváltva. A homokanimáció megtervezéséről és előadásmódjáról, illetve a jövőbeli terveiről is beszélt Sáli Levente festőművész.

19:00 – Szép Álmokat: Erich Kästner: A két Lotti és Max Lundgren: Az aranynadrágos fiú

19:15 – Irodalom az Éterben: Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – A megtérés fajtái 2.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Shaw Irwin - Oroszlánkölykök