Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 08. 07. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Deák Ferenc, vállalkozó, a csömöri református templom gondnoka

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Vedd és olvasd: Jiang Rong: Farkastotem (2008) - dr.Téglás Péter ajánlója. Jiang Rong könyve, a Farkastotem a hatvanas évek Kínájába, a Mongol határ közelébe repít minket, ahol megismerhetjük a farkasokat figyelő, kínai Csen Csent, és Bilgé apót, mongol mesterét. Csen Csent a kínai „kulturális forradalom” hatására több „tanult fiatal” barátjával a belső-mongóliai pusztába küldik tanulásra. Szüleik gyanús értelmiségiek, így nyilvánvaló, hogy rájuk fér némi „átnevelés” az egyszerű, nomád életmódot folytató pásztorok között. Az álnéven író Jiang Rong – akinek eredeti nevére (Lu Jiamin) csak jó néhány évvel a Farkastotem megjelenése után derült fény – közel hétszáz oldalra rúgó regénye részben önéletrajzi ihletésű, s egy év történetét mutatja be – leszámítva a harminc évvel később játszódó epilógus utolsó tíz oldalát. A Farkastotem egyfelől részletesen bemutatja a pusztai állattartás csínját-bínját, másfelől azonban kiemeli a belső-mongol puszta életének egy történelmileg nagyon jelentős pillanatát. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Bodor Zsófia életútja II. rész: "Miklósnak én nem múzsája, hanem segítője, társa voltam.."     Zsófia döntése Miklós mellett nem csak a 20 év korkülönbség, a 3 gyerek miatt volt nehéz. Egyik pillanatról a másikra a kényelmes anyagi jólétből mindketten kikerültek. Automata mosógép helyett egy kis tanyán kézzel mosni, ahol még fúrt kút is csak egy-két év múlva lett, villany nélkül. Ami a legnehezebb volt időnként egy-egy homoki vipera nézett szembe velem. Miklósnak is ott kellett hagyja az állását emiatt, így nem maradt más, mint az alkotás, aminek ezentúl a mindennapi betevőt is meg kellett oldania. De haladtunk lépésről-lépésre, ha lassan is, de mindenben egymásra támaszkodva, egymásra figyelve és egymásból erőt merítve a nehézségek között. De Miklós végre azt csinálhatta amit igazán szeretett, rajzolt és festett. Sokan mondták nekem, hogy Miklós múzsája voltam, de közel sem. A társa és segítője voltam neki, olyan társak voltunk, akik elsőre megérezték ezt egymásban, mertünk lépni és az evvel járó szép, de időnként nagyon nehéz utat végigjárni. Feltétlen tartsanak velünk ebbe az őszinte hangú, fordulatos életútriportba!(ismétlés)

11:00 – Jóllét: A terhesség 2. trimeszteréről beszélgettünk Orbánné Kis Georgina védőnővel. A terhesség 12. hetétől egészen a 24. hétig végigkísérhetik a magzat fejlődését és a kismamában történő változásokat. Hormonálisan ez egy kiegyensúlyozottabb időszak, mégis sok megpróbáltatással járhat. A veszélyekről, a megelőzésről és megoldási lehetőségekről is beszélgettünk. Megtudhatják milyen orvosi vizsgálatokra kell a kismamáknak menni, hogyan változik a lelkiállapotuk, milyen vitaminokat érdemes vagy szükséges szedni ebben az időszakban. Orbánné Kis Georgina védőnővel beszélgettünk a részletekről. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – Sztárportré: Katus Attila a Sztárportréban! Az egészség nem magánügy! Katus Attila: "Az ember a környezetére is hatással van, tehát egy rosszkedvű, morózus, rászoruló ember, sokkal kevesebb örömet és szépséget talál az életben. Meg kell tanulni jó döntéseket hozni! Mindenkinek volt már ezer olyan döntése, amiről a mai fejével már egészen másképp gondolkozik. Sokszor egóból döntünk valahogyan, és utána ezen nem változtatunk, mert azt mondjuk, hogy mi ilyenek vagyunk. Pedig bizonyos dolgokhoz egyáltalán nem kellene ragaszkodni. Mindenki tudja, hogy mi az ami megöl, mert rá is van írva. Akkor legalább ezeket az alap dolgokat ne csináljuk. Ne igyunk alkoholt, ne cigarettázzunk, hanem helyette próbáljunk meg olyan dolgokat keresni, ami boldogsággal tölt el, és nem öl meg, sőt megerősít! Ebből is bőven van, én ebből a zsákból kotorászok." Az aerobik világbajnok, életmód tanácsadó a saját testével kapcsolatban elmondta: "Keményen kizsákmányolom, tehát nagy teljesítménnyel használom, de rendszeresen szervizelem, figyelek rá. Nézem az igényeit, és visszaadom neki azt, amire szüksége van, hogy minden nap magas szinten tudjon teljesíteni. Az élet mindig küzdelmes lesz, legyünk olyan erősek, hogy meg tudjunk küzdeni! 17 palacsinta: Gyerek fejjel volt olyan, hogy megettem 17 palacsintát. Ma már ilyet elképzelhetetlennek tartok. Minél hamarabb megtanuljuk a jó döntések készségét, annál több kijön az életből. Lehet nagyon fiatalosnak maradni sokáig. Lehet nagyon jó állapotban, energikusan, boldogan élni." (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Pyraminx, rubik kocka, mesteri gyorsaság - Kapás Richárddal a Bibó gimnázium 10. osztályos tanulójával beszélgettünk. Kapás Richárd négy évvel ezelőtt próbált kirakni egy rubik kockát, innen indult a hobbi, ami ma már országos harmadik helyet jelent számára. Megtudhatják, hogy rubik kockából mekkora a legnagyobb számú kocka, igaz, már a 9x9-est is nehéz kézbe fogni a méretei miatt. Létezik egykezes és vakon kirakás is, sőt vannak, akik lábbal rakják ki a kockát. A versenyeken a Pyraminx a kedvence Richárdnak, de folyamatosan több kategóriában is kipróbálja magát. (ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: Varázscipellő

19:15 – Irodalom az Éterben: Jonathan Swift - Gulliver utazásai

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak(ismétlés), Lélekműhely – Tanult hitetlenség 2.  3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A két torony