Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 09. 16. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Horváth Béla, történész, kutató, tanár

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Szilágyi István - Kő hull apadó kútba

5:30 – Serkenj fel! – Édes Árpád - Református

6:54 – A Nap igéje      

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Stantic Teo sziládys évkezdő diák mesél. Teo Szabadkáról érkezett és testvére után ő is a Szilády Református Gimnázium diákja lett. Mesél a szabadkai általános iskoláról, a gólyatáborról. Természetesen terveiről is, ami miatt a biosz-kémia tagozatot választotta. Tartsatok velünk!(ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Bemutatkozik a Magyar Borfutár - Bordás Zoltánnal beszélgettünk. 15 évvel ezelőtt hobbiként indított borkereskedést Bordás Zoltán, aki kezdetben saját maga válogatott a borok kínálatából. Az évek és a vásárlók azt igazolták, hogy szükség van a minőségi borokra, folyamatosan változott, fejlődött a borfogyasztási kultúra városunkban. A borbemutatók, a borászok bemutatkozása adta a borudvar ötletét, amely idén már 13. alkalommal nyitotta meg a kapuit. Ahogy telt az idő a hobbiból teljes embert igénylő munka lett, amit a szakma és városunk is elismert, Bordás Zoltánt a Halasi Borrend tagjává választották. A részletekről a Magyar Borfutár tulajdonosával beszélgettünk. (ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: Kötődés, ragaszkodás, elengedés

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – A tudomány mai állása: Hamarosan elindulhat a Marsra a hordozható atomreaktor. Titokzatos anyagot találtak a Hold sötét oldalán. Új anyagra bukkantak egy űrből érkezett kőben. Kiderül, hogyan csináltak régen jeget a sivatagban. „Sétáló fák” vándorolnak Dél-Amerikában. Ártalmas az egészségre a túlzott üdítőfogyasztás. Áttörés lehet, hogy megtalálták összefüggést az Alzheimer-kór és az agyi immunsejtek között. Nyomtatott bionikus szem segítheti a látást. Mesterséges hangyákat gyártottak kutatók. A mesterséges intelligencia segítheti a humánus munkaerő-leépítést. Forradalmasíthatja az adattárolást egy kocka alakú új találmány. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Szolnoki Péter a Sztárportréban! "8 évesen kezdtem muzsikálni, mint fuvolista, és 10 évesen már egy zenekarban játszottam. A hangszer nekem a karom meghosszabbítása, hiszen pici korom óta hozzám nőtt. A Bon-Bon zenekar lemezein is nagy szeretettel fuvolázok, és máshol is ahova hívnak. A jövő év egy jubileum lesz, mert én 50 éves leszek, a Bon-Bon pedig 25. Török Tomival most már ez egy hosszabb házasság, hiszen 1993 óta ismerjük egymást, és dolgoztunk együtt már a Bon-Bon előtt is. Azóta pedig járjuk a vidéket folyamatosan, és hála Istennek még a kint élő magyarok is hívnak, voltunk például Ausztráliában, Angliában, Amerikában, úgyhogy ez nagyon nagy öröm számunkra." Szolnoki Péter: "Egy régi álmunk vált valóra. Tomival (Török Tamás) 19 éve terveztünk színpadra állítani egy Bon-Bon musical-t, ami tavaly december 7-én sikerült. Megvalósult az álom! A Hadart Színház művészeivel, Háda János rendezésében tudtuk bemutatni, az a címe hogy Haverok, Buli, Bon-Bon. Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan dalok is szülessenek a Bon-Bon mellett, amelyek régóta foglalkoztatnak a témájukat tekintve. Most például Mészáros Tomi felvidéki musical színész, énekes barátommal egy olyan dalt énekeltünk fel, aminek én írtam a zenéjét, Duba Gábor a szövegét, és arról szól, hogy nincsenek határok, a dal összeköt minket." (forrás: sztarportre.hu)(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Esti mesét hallhatnak

19:15 - Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza: Göre Martsa lakodalma

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református (ismétlés) és Lélekműhely: A sebzettségről és a sebzett emberről Jung nyomán 5.  1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Nicholas Sparks: Az utolsó dal