Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 07. 06. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Lovas András, református lelkipásztor

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom:

5:30 – Serkenj fel! – Szabóné Kovács Teodóra- Református

6:54 – A Nap igéje      

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Egy ígéretes vállalkozásról, a Diákorep-ről mesél Piszman Zsófia és Kulcsár Petra. Diákorep azaz, diák korrepeltál diákot online, ingyenesen, de nagy hozzáértéssel. Ez a lényege annak a vállalkozásnak melynek alapötletét még 4 sziládys diák dolgozta ki egy évvel ezelőtt, mellyel meg is nyerték a diák vállalkozói versenyt. Piszman Zsófi, aki tagja volt az ötlet kidolgozó csapatnak úgy döntött meg is fogja valósítani az ötletet. Ehhez Kulcsár Petrában és Varga Lucában talált társakat. A három 11.-es diáklány profi kidolgozással és szervezéssel, no és sok-sok munkával a karantén alatt el is indította a vállalkozást. Közel 20 diáktanárt találtak az iskolában, akiket felnőtt tanárok segítségével le is teszteltek. Eddig szintén 20-an vették igénybe a szolgáltatást, de bővül az érdeklődők köre. Sőt, már a saját iskolán kívülről is akadnak diák tanárok és korrepetálást igénylő diákok is. Tartsatok velünk a részletekért! Őket pedig megtaláljátok az instán és a facebook-on is, keressétek a Diákorep-et!(ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: A világ legnagyobb sörnyitója. Egy magyar mondás szerint: nincs olyan, hogy valami nem sörnyitó!  Egy helyen aztán el is készítették, pontosabban meg építették; és hol máshol történt volna, ha nem Kínában?! Ismét egy hosszabb utazást teszünk ebben a sokarcú országban, ahol a régi és az új, a vallás és ideológia (olykor nem mindig békésen) megfér egymás mellett. Szokatlan ízek, szubjektív érzések, életre szóló találkozások; ezek jellemzik mai beszélgetésünket is Szűcsné Gáspár Idával. Fogadják szeretettel! (ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: "Egészségklub"- segítőkéz a problémákkal küszködőknek - Péterné Sztanik Nikolett tanácsai

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. James Longo Hitler és a Habsburgok - A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen (Európa Könyvkiadó Kft. 2020.) A Hitler és a Habsburgok a huszadik század nagy háborúinak kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb aspektusát mutatja be. Hogyan és mitől alakult ki Adolf Hitler megszállott gyűlölete a Habsburg-család iránt? Miért fogadott bosszút az eltűnőben lévő birodalom, valamint a halott főherceg és a királyi árvák ellen? A kötetből az is kiderül, hogy mit kellett átélniük azoknak a gyermekeknek, akiknek a vére a nácik szerint túlságosan kék volt, de a Habsburgok szerint mégsem eléggé. Többek közt ez a dühödt érzelem hajtotta Hitlert a hatalomért vívott harcában is, és ez vezetett a második világháború és a holokauszt tragédiájához. Ferenc Ferdinánd főherceg királyi árvái, a hagyományhű Habsburg Birodalmat megbotránkoztató boldog, de rangon aluli házasság gyümölcsei testesítették meg a szemében mindazt, amit a modernitásban, a huszadik században és az Osztrák-Magyar Monarchia többnemzetiségű, multikulturális birodalmában megvetett. Európa királyi családjai sorsukra hagyták a gyermekeket, kiszolgáltatva őket Hitler bosszúszomjának. Haragját csak fokozta, hogy a két fiú, Miksa és Ernő felnőve apjuk legnemesebb eszméit követték, és nyíltan felszólaltak a náci párt és annak rasszista ideológiája ellen. Az Anschluss után ők lettek az első osztrákok, akiket a dachaui koncentrációs táborba deportáltak. A család nőtagjai - nővérük, Zsófia és a feleségek - heroikus küzdelembe kezdtek, hogy megmentsék a két herceget, bevetve minden tudásukat, női rafinériájukat, és a Mária Terézia főhercegnőtől eltanult személyes diplomácia eszközeit. Állhatatosságuk, bátorságuk óvta meg családjukat a háború árulással, gyötrelmekkel, éhezéssel teli éveiben, majd a háború utáni traumatikus időkben. James Longo egy évtizeden át tartó kutatómunka és interjúk hosszú sora révén tárta fel a Habsburg-leszármazottak történetét, Hitler gyűlöletének gyökereit és a családtagok bátor küzdelmét a Führer ellen.

14:00 – A tudomány mai állása: Tojással lehet megőrizni a gyümölcsök és zöldségek frissességét. Elég egy világító villanykörte és szóról szóra meg lehet mondani, hogy miről beszélgetnek egy zárt szobában az emberek. Magyar fejlesztéssel lehet megvédeni a nagytestű madarakat.  Nyomkövetővel tanulmányozzák a vörös pandákat Nepálban. Egy nagyon különleges képződményt fedeztek fel az óceán mélyén. Nincs egyetértés a Naprendszer lehetséges kilencedik bolygójáról. Ismét megfigyelhetik a különleges, szívdobbanás szerű jeleket a csillagászok. Izraeli csillagászok azon fáradoznak, hogy kiderítsék, van-e élet a Tritonon. Vizet keresnek a Holdon az amerikaiak. Sikerült az anyag ötödik halmazállapotát létrehozni tartósan.  Magyar mérnökök a világ legjobbjai között. Nem kell többé kitakarítani a macskaalmot. Forradalmi anyagot alkottak meg szingapúri tudósok. Nem kell már sokat várni, hogy a földeken emberek helyett gépek dolgozzanak. Egyre többen próbálják megreformálni a nagyvárosi közlekedést. Globálisan figyelik meg az állatok vándorlását, viselkedését egy új programban. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból. (forrás: sztarportre.hu) (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Beck Andrea: Ballagás és záróbuli

19:15 - Irodalom az Éterben: Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

 20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel! - Szabóné Kovács Teodóra- Reformátusés Lélekműhely: A helyes önbecsülés építőkövei 3. 1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: