Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 07. 07. kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Marton Zsolt váci megyéspüspök  1.rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

5:30 – Serkenj fel –Édes Árpád - Református

6:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. James Longo Hitler és a Habsburgok - A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen (Európa Könyvkiadó Kft. 2020.) A Hitler és a Habsburgok a huszadik század nagy háborúinak kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb aspektusát mutatja be. Hogyan és mitől alakult ki Adolf Hitler megszállott gyűlölete a Habsburg-család iránt? Miért fogadott bosszút az eltűnőben lévő birodalom, valamint a halott főherceg és a királyi árvák ellen? A kötetből az is kiderül, hogy mit kellett átélniük azoknak a gyermekeknek, akiknek a vére a nácik szerint túlságosan kék volt, de a Habsburgok szerint mégsem eléggé. Többek közt ez a dühödt érzelem hajtotta Hitlert a hatalomért vívott harcában is, és ez vezetett a második világháború és a holokauszt tragédiájához. Ferenc Ferdinánd főherceg királyi árvái, a hagyományhű Habsburg Birodalmat megbotránkoztató boldog, de rangon aluli házasság gyümölcsei testesítették meg a szemében mindazt, amit a modernitásban, a huszadik században és az Osztrák-Magyar Monarchia többnemzetiségű, multikulturális birodalmában megvetett. Európa királyi családjai sorsukra hagyták a gyermekeket, kiszolgáltatva őket Hitler bosszúszomjának. Haragját csak fokozta, hogy a két fiú, Miksa és Ernő felnőve apjuk legnemesebb eszméit követték, és nyíltan felszólaltak a náci párt és annak rasszista ideológiája ellen. Az Anschluss után ők lettek az első osztrákok, akiket a dachaui koncentrációs táborba deportáltak. A család nőtagjai - nővérük, Zsófia és a feleségek - heroikus küzdelembe kezdtek, hogy megmentsék a két herceget, bevetve minden tudásukat, női rafinériájukat, és a Mária Terézia főhercegnőtől eltanult személyes diplomácia eszközeit. Állhatatosságuk, bátorságuk óvta meg családjukat a háború árulással, gyötrelmekkel, éhezéssel teli éveiben, majd a háború utáni traumatikus időkben. James Longo egy évtizeden át tartó kutatómunka és interjúk hosszú sora révén tárta fel a Habsburg-leszármazottak történetét, Hitler gyűlöletének gyökereit és a családtagok bátor küzdelmét a Führer ellen. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból.(forrás: sztarportre.hu)

12:00 – Retro magazin: Önindító: Józsa Gyöngyivel beszélget Szurcsik Szonja

13:00 – Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – Önindító: A tudatosság felfedezése - Vas Luca úszó, gyógytornász hallgató mesél. Luca hatévesen kezdett úszni és ott is maradt versenyzőként a Kiskunhalasi Úszó Egyesületben több mint tíz éven át Novotny Attila szárnyai alatt. Az álom négyes tagjaként hozták az országos eredményeket a lányok, többek között a magyar bajnoki címet. A sok edzés, kitartás és komoly szakmai munka gyümölcse meglett. Ám eljött az a pillanat, amikor belefásult Luca a szigorú és monoton edzésekbe, az úszásba, amit egyébként imádott. Maga sem vette észre eleinte, csak a család és barátok érzékelték, hogy egyre kedvetlenebb és keserűbb az egyébként vidám leányzó. Azután egy nyugalmas nyaraláson maga is rálátott mi is történik benne, vele. Sokunkkal megtörténhet a kiégés, de kevés emberben tudatosul, még kevesebb ember képes tenni ellene. Ma ismét elégedett és vidám, gyógytornásznak tanul Szegeden, tele van örömmel, életkedvvel, ismét úszik, és tudatosan tervezi a napjait, céljait. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan lábalt ki Luca a fásult állapotból, feltétlen tartsatok velünk a beszélgetésbe! (ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Minden korábbinál pontosabban sikerült rekonstruálni a görögországi Szantorini szigetét. Ásatás nélkül sikerült feltárni egy teljes ókori római várost. Különleges növényt fedeztek fel ausztrál kutatók. Nemcsak a tojó döntésén múlik, hogy melyik hímet választja. Napelemes repülő csónakot készítettek orosz mérnökök. Megdöbbentően kevés színt érzékel az agyunk. Rendkívül ritka barlangi vakgőték jöttek világra Szlovéniában. A világ leggyorsabb mobiltelefonos billentyűzetét alkotta meg egy magyar-belga-amerikai vállalkozás. Az űridőjárást vizsgálhatják magyar kutatók. Mesterséges korallzátonyokkal állítanák helyre az atlanti óceán partvidékét. A világpiacon is egyedülálló bioinformatikai elemző programcsomagot fejleszt egy magyar vállalat. Bezöldült a Mars légkörének egy része. Az emberek értik a csimpánzok hangját. Meglehetősen szokatlan felhasználási módot találtak a levágott hajnak.

19:00  - Szép Álmokat: Beck Andrea: Tábori kalandok

19:15 - Irodalom az Éterben: Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel – Édes Árpád – Református és Lélekműhely: A helyes önbecsülés építőkövei 3. 2.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Robert Merle - A sziget