Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 07. 17. Péntek

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Zichy Mihály, az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos munkatársa 2. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

5:30 – Serkenj fel! : Édes Árpád- Református

6:00 -Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: A Halasi Kaleidoszkóp mai vendége Szabó Judit a JuMa kutyaiskola vezető oktatója. A mai adásban Judittól tippeket kapunk, hogy hogyan fogadjunk örökbe kutyát, mire figyeljünk, hogyan alakítsunk ki jó kutya gazda kapcsolatot örökbefogadás esetén. Tartsanak velünk! Kérdése van a témával kapcsolatban? Írja meg nekünk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre és szakértőnk a következő adásban igyekszik megválaszolni.(az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00- Jóllét: Harmonia Celestis - beszélgetés Varga-Sabján Gyulával a városi téka nyugalmazott igazgatójával. Szabó Magda rányitotta az ajtót, Ferdinandy György egyenesen Costa Ricából érkezett, Spiró György csirkefej nélkül jött, Esterházy Péter pedig két évtizedet váratott magára. Csak néhány klasszis, aki vendégeskedett a helyi könyvtárban. Hogyan és miért lett a halasi könyvek háza Martonosi Pál Városi Könyvtár? Van-e demokrácia a polcok között? Lektűr vagy klasszikus? Kortárs magyar vagy fennkölt angolszász? Témák, kérdések és válaszok a Jóllét magazinban.  Varga-Sabján Gyula azt is elárulja, hogy ki a kedvenc írója. Érdemes meghallgatni!(ismétlés)

11:00 – A tudomány mai állása: A világ leghíresebb elmélete 115 éves. Hamarosan elindulhat a NASA történelmi Mars-missziója. Privát, kereskedelmi űrállomás épülhet a világűrben. Különleges bolygókat fedeztek fel az űrkutatók. Egyre több jel utal arra, hogy kialakulhatott az élet a Jupiter egyik holdján. Fókáknak köszönhetően fedeztek fel eddig ismeretlen tengeráramlatokat a Göteborgi Egyetem munkatársai. Folyamatosan bővül az óceánok mélyéről készülő térkép. Hatalmas, az újkőkorban készült tárnarendszert fedeztek fel a régészek a Stonehenge közelében. Földtörténeti jelentőségű a verpeléti magyar vulkán. A mesterséges intelligencia a vadlovak megfigyelésében is nagy segítséget jelenthet. Minden korábbinál jobban utánozzák a madárrajok repülését a dróncsapatok. Nem egymásnak, hanem a dolgozóknak hápognak és tülkölnek a méhkirálynők. Alternatív lehetőségeket keresnek a beporzásra japán tudósok. Hatalmas, minden korábbinál magasabb szélturbinákat lehet gyártani a jövőben. Nemcsak a pillanatnak élnek a kutyák, hanem nagyon is tudják, hogy mikor mit csinálnak és emlékeznek is arra. Fontos szerepet szántak az M86-os út egy szakaszának.(ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Sztárportré: Pataki Zita

13:00- Halasi Kaleidoszkóp: Nyáron is fontos az óvatosság! Ezzel a gondolattal lehetne összefoglalni mindazt, amit Kalmár Alexandra rendőr őrmester fogalmaz meg mai adásunkban. Több olyan -látszólag apróságnak tűnő- helyzetre hívja fel a figyelmet, amellyel sok kellemetlenséget, olykor nagyobb káreseményt, balesetet vagy éppen bűncselekményt előzhetünk meg! Hallgasság műsorunkat és legyen szép napjuk!

14:00 – Zöld-tál: Erdély ízei - Mongyi Marianna a Zöld Híd Egyesület vezetője Erdély ízeit hozza el hozzánk. A beszélgetésben szó lesz az erdélyi környezetvédelemről, jellegzetes levesekről, édességekről. Tartsanak velünk!

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin

18:00- Önindító: Knáb Zsófi tapasztalatai a Corvinusról, Észt országról. Zsófi városunk szülötte korán önállósodott, hisz már 9.-ként egy győri középsuliba került, ráadásul lány koliba! Csodás élményei vannak ezekből az évekből, itt szerette meg igazán a matekot is, ami aztán a továbbtanulását is meghatározta. A Corvinusra kerülve, hamar, már 2. évesként Erasmus ösztöndíjra jelentkezett Észtországba. Vonzotta az északi népek világa, az példaértékű fejlődés, amin az észtek keresztül mentek az elmúlt évtizedekben! Az oktatás előretörése, a digitális ügyintézés a bürokrácia helyett, a fejlődés és szépség mindenütt tetten érthető ebben bájos kis országban. Tartsatok velünk a beszélgetésbe, hogy ragadjon ránk Zsófi tudatossága és pozitív életszemlélete!(ismétlés)

19:00  - Szép Álmokat: Erdőmentők; Az erdők meséi; Csanádi Viktor: Az erdőmentők

19:15 - Irodalom az éterben: Dávid Antal: A szolgadiák

20:00 - Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református (ismétlés) és Lélekműhely: Hamis Istenképzetek 2. 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Martin Andersen - Ditte, az ember lánya