Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 09. 21. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 - Hitvalló: Botan Claudia

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Szilágyi István - Kő hull apadó kútba

5:30 – Serkenj fel! -  Bödecs Pál - Református

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – Önindító: Bognár Edmond magyar szakos hallgatóval beszélgetünk olvasásról, blogolásról. Edmond frissen végzett sziládys, aki egy hete már az SZTE bölcsészkar hallgatója. Szenvedélyesen mesél az olvasás szeretetéről, a különböző olvasói blog és közösségi oldalak hasznáról és használatáról. Maga is több éve vezet egyet - Edmond könyvkuckója címmel. Megtudjuk mik a kedvenc élő és valaha élt írói, példaképei és inspirálói az irodalom világából. Lelkesen mesél a számára most induló egyetemi világról, ami tovább nyitja és szélesíti látókörét, mely talán a legnagyobb értéke az egyetemi létnek! Tartsatok velünk a beszélgetésbe! (ismétlés)

11:00 – Érdekes emberek: Szabó Lajossal beszélgetünk a burgonya ABC-ről, a XII. burgonyafesztiválról. Szabó Lajossal a Gazda Coop Kft ügyvezetőjével beszélgetünk az október 2-3-án tervezett burgonyafesztiválról és annak indulásáról. Remélik, hogy a vírushelyzet lehetővé teszi a fesztivál megvalósulását, melyre csakis regisztrálással lehet jelentkezni. Természetesen a burgonya szakértőjétől megtudjuk a szabályos tárolás módját, és komoly betekintést nyerhetünk az úgynevezett burgonya ABC-be. Mit is jelent ez? Nos megtudjuk mely fajták valók a salátába, melyek paprikás krumplinak és miből készítsünk gombócot, vagy épp sült krumplit! Tartsanak velünk a beszélgetésbe! (ismétlés)

12:00- Retro magazin: 153-Lélekmód: Honti Irénke izraeli úti beszámolója

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója - Friedrich Dürrenmatt Az ígéret (novella 1957.) A kiváló svájci német író kisregényének központi mondanivalója, hogy a legszörnyűbb bűntények mégoly zseniális rendőrei is alá vannak vetve egy nagyhatalomnak: a véletlennek. Az öreg rendőrfőnök - a történet elbeszélője - mindenesetre ezt a tanulságot vonja le tehetséges beosztottja szomorú sorsából, aki alkoholista benzinkút kezelőként végzi, mert nem tudta betartani ígéretét: hiába volt minden bravúros következtetése, mégsem kapta el a piros szoknyás, szőke copfos Gritlinek – és hozzá hasonló kis társnőinek – bestiális gyilkosát. Dürrenmatt novellája alapján Sean Penn rendező 2001. évben filmet forgatott, amelyet Magyarországon 2002. áprilisban mutattak be. A film főszereplője: Jack Nicholson (epizódszereplő: Helen Mirren). A film - magyar - címe: Az ígéret megszállottja.

14:00 – A tudomány mai állása: Magyar kutatók jöttek rá, hogyan lehetne megmenteni a kérészeket. A világűrből fedeztek fel pingvinkolóniákat. Egy bőr nélküli cápát találtak Szardíniánál. Szociális életet élnek a cápák. Hiába élnek a tenger mélyén, mégis a felszínhez kötött bioritmussal rendelkeznek a mélytengeri kagylók. Sehol máshol nincs annyi növényfaj a világon, mint Új-Guineában. Száz évig tartó kísérletet kezdtek Norvégiában. A világűrben töltötték fel a marshelikopter akkumulátorait. Újra szuperszonikus repülőgépekkel lehet utazni a nem is olyan távoli jövőben. Távirányítású hajóval végeztek el egy fontos küldetést az Atlanti-óceánon. A jövő erőművei az elektromos buszok lehetnek. Szupersportautó, ami nem benzinnel megy és még a hatótávja is óriási. Igazi, sci-fibe illő utcai kukákat telepítettek egy romániai nagyvárosban. Az ember legjobb barátja a kutya. Áttörést értek el magyar tudósok a nanorészecskék előállításában. Éjszaka termel energiát egy amerikai fejlesztés. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból. (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Fésűs Éva: Mező és a Szélfiúcska

19:15 - Irodalom az Éterben: Katona József: Bánk bán

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Bödecs Pál - Református (ismétlés) és Lélekműhely: A férfiak eredetileg negatív anyakomplexusa 3. 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A gyűrű szövetsége