Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 11. 20. Péntek

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Berkecz Franciska SSS 1. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Eve Curie - Madame Curie

5:30 – Serkenj fel! : Arany-Michels Tímea - Református

6:00 -Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00- Jóllét: "Mert nagyon szeretem a gyerekeket!" - beszélgetés Szeriné Ferencsik Yvette intézményvezető óvónővel, aki megkapta a Kiskunhalas Város Közneveléséért díjat. Yvette, több három évtizede óvónő és hét éve irányítja városunk legnagyobb óvodáját. Hogyan kezdődött a pályafutása? Miért választotta ezt a hivatást? Hogyan lett vezető? Mik a motivációi a mindennapok során? hogyan fogadta a rangos elismerést? Hogyan telnek most napjai a koronavírus árnyékában? Mik a közeli és távolabbi tervei? Szeriné Ferencsik Yvette a Halas Rádióban. Érdemes meghallgatni!(ismétlés)

11:00 – A tudomány mai állása: Különleges felfedezést tettek csillagászok az Uránusz holdjairól. Tejhelyettesítő termékeket állítanak elő tojásból magyar kutatók. Nanogyémántokkal teli okoskötéssel gyógyulhatunk. Új technológia daganatos betegségek nyomon követésére. Jönnek a szerves napelemek. Sivatagi levegőből csinál ivóvizet a gép. Villám gyorsan digitalizálja a könyveket a gyorsolvasó robot. Kiderült, hogyan mosolyognak a macskák. Hogyan szinkronizálják a szentjánosbogarak a villogásukat. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Sztárportré: Dobrády Ákos

13:00- Halasi Kaleidoszkóp: Mit tehetünk , hogy ne legyünk, s mit tehetünk, ha már Covidosak lettünk! - Dr. Kmeth Sándor tanácsai. Témánk nagyon aktuális, hisz a Covid 19-el fertőzöttek száma emelkedik, sokan esnek át a víruson, szerencsére sokan enyhe tünetekkel. De azt kevesen tudják, hogy mi a teendő, amit megtehetünk ha fertőzöttek vagyunk, és azt otthon vészeljük át. Ma már többet tudunk ezen vírus működéséről, mint tavasszal. Tudjuk, - meséli szakértőnk - hogy a legveszélyesebb, hogy az erek belhártyáját támadja meg. Ahol sérül az ér belülről ott apró vérömleny keletkezik, és hegesedve gyógyul, azaz szűkíti az ereket. Ez különösen a tüdő, a szív, az idegrendszer esetén lehet veszélyes, minden kapillárissal bőven ellátott területet károsít, azaz öregíti a szervezetet, rohamosan. Ezt a jelenséget kellene minimalizálni elkerülni, ehhez kapunk gyakorlatias és fontos tanácsokat Dr. Kmeth Sándortól. Alap elsőként a legősibb tanács, pihenni és feküdni szigorúan. A további javaslatokért tartsanak velünk az interjúba! (ismétlés) AZ ADÁST VASÁRNAP 17 ÓRAKOR ÉS HÉTFŐN REGGEL 6 ÓRAKOR IS MEGISMÉTELJÜK!

14:00 – Zöld-tál: Angol királyi ételek - Mongyi Marianna a Zöld Híd Egyesület vezetője az angol királyi család szokásairól, kedvenc ételeiről beszél. Megtudjuk, mi a kedvenc reggelije Erzsébet királynőnek, és hogy melyik süteményt szeretik a legjobban. Tartsanak velünk!

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin

18:00- Önindító: Koleszár Péter ipari alpinista, építőmérnök hallgató mesél. Ritka fordulatokkal teljes Péter életútja, pedig még az elején jár. A soproni család Ausztriába költözik, mivel itthon nincs megfelelő munka. Ekkor Péter 11.-es. Az új osztályközösség miatt, illetve a leginkább a közösség hiánya miatt Péter szíve visszahúz régi iskolájába, így 18 évet betöltve egyedül a családból hazaköltözik. A fordulatoknak nincs vége, egy hibás felvételi lap kitöltése miatt nem veszik fel gépészmérnöknek, így munkába áll. Először marketing szakmában tevékenykedik, majd egy váratlan fordulat, és ipari alpinista lesz. Mit is jelent ez a szakma, milyen módon lehet kezelni a félelmet, no és milyen 40 méter magasból nézni a naplementét? - megismerjük Péter beszámolójából. Az is tanulságos, hogy bár négy évet tölt el mielőtt az Ybl Miklós Építőmérnöki kar hallgatója lesz, de nem bánja. Szerint legalább két évet érdemes lenne továbbtanulás előtt munkában tölteni, kipróbálva az életet, a munka világát, és megismerni önmagát minden fiatalnak. Megéri! Tartsatok velünk ebbe a az igazi kaland(park)os életút beszámolóba! (ismétlés)

19:00  - Szép Álmokat:

19:15 - Irodalom az éterben: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

20:00 - Aréna

21:00 – Serkenj fel: Arany-Michels Tímea - Református (ismétlés) és Lélekműhely: Férfi archetípusok: a harcos (összefoglalás), a mágus (bevezetés) 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Nicholas Sparks: Az utolsó dal