Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Így lehet valakiből magántanuló: tanulás, szabályok, vizsgák

Írta: Szabó-Kocsis János

Kiből lehet magántanuló? Kell-e órákra járni és milyen gyakran kell vizsgázni? Mivel jár mindez? Utánajártunk.

Ki lehet magántanuló, ki kezdeményezheti mindezt és ki dönt róla?

Magántanuló bárki lehet, ez törvényben rögzített jog. Az esetek jelentős részében azonban nem a diákok döntenek úgy, hogy az iskola helyett otthon akarnak tanulni, hanem szakvélemény alapján kénytelenek magántanulóként folytatni az iskolát. Erre általában a sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő tanulók esetében kerül sor, de a súlyos beteg közép- és általános iskolások is rendszerint otthon tanulnak.

A szülő kérelme alapján az intézményvezető dönt, de ha úgy látja, hogy a magántanulói státusz tanulmányi szempontból hátrányos helyzetbe hozná a diákot, szakvéleményt kér a lakóhely szerint illetékes gyermekjóléti szolgálattól. Ha ennek a veszélye fennáll, a lakóhely szerint illetékes jegyző dönt a helyzetről.

A magántanulóknak is van hallgatói jogviszonya? Kell órára járniuk?

A tanuló – beleértve a magántanulót is – az iskolával tanulói jogviszonyban áll. Órára járnia azonban nem kell, viszont az iskolából nem tilthatják ki, vagyis – elvileg – bejárhat az órákra.

Hogyan kap jegyeket, aki magántanuló?

A magántanulóknak félévkor és év végén osztályozóvizsgát kell tenniük a tantárgyakból, alapesetben abban az iskolában, ahová korábban jártak – de kérhetnek független vizsgabizottságot is. A felkészítésről az iskola vagy valamilyen felkészítő intézmény gondoskodik.

A magántanulók után is jár családi pótlék és tankönyvtámogatás?

A magántanulói jogviszonynak semmilyen külön költsége nincs, sőt a magántanulót ugyanolyan juttatások illetik meg, mint azokat, akik iskolába járnak, legyen szó akár a családi pótlékról, akár a tankönyvtámogatásról.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2018/9/17/Kibol_lehet_magantanulo_OQJUVP



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!