Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Hatalmas változás vár az egyik legnépszerűbb egyetemre: lesz-e tandíjmentes képzés?

Írta: Szabó-Kocsis János

Lehet-e majd államilag támogatott formában tanulni a Budapesti Corvinus Egyetemen, ha az intézményt egy alapítvány tartja majd fenn?

A jelenlegi szabályok alapján alap- és osztatlan szakokon ugyanis csak az állami és az egyházi felsőoktatási intézményekben lehet állami ösztöndíjasként, vagyis tandíjfizetés nélkül tanulni.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtökön jelentette be, hogy hogy jövő július 1-jétől állami alapítású alapítvány tartja fenn a Budapesti Corvinus Egyetemet, amely közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd.

Hozzátette: a fenntartói modellváltás előkészítéséért az innovációs tárca felel, ezért erre az időszakra a fenntartói jogok is ide kerülnek. Jelezte: a kormány jelentős vagyont fog az alapítvány rendelkezésére bocsátani, amit kizárólag az intézmény fenntartására, működtetésére és fejlesztésére lehet fordítani. Az a célja a döntésnek, hogy nagyobb szabadság mellett, a rendelkezésre álló jelentős anyagi források felhasználásával az egyetem a 200 legjobb intézmény közé kerüljön. Az is cél, hogy az ott folyó, most is magas színvonalú oktatás még magasabb színvonalú legyen, hosszú távon egész Európában piacképes diplomát adjon ki az intézmény.

A támogatott hallgatói helyekről azt mondta, hogy Corvinus ösztöndíjprogram jön létre, ami az állami finanszírozással azonos feltételek mellett támogatja majd a tehetséges, illetve rászoruló hallgatókat.

Kérdésre azt mondta, két jelentős részvénypakettet adnak az egyetemnek, de ezek értékéről nem beszélt, annyit mondott: a hozam az egyetem fenntartására elegendő lesz. A Corvinus-ösztöndíjról közölte, azt fogja garantálni, hogy a jelenlegi fizetős-nem fizetős arány kedvezőtlen irányba nem fog elmozdulni.

Az idei általános felvételin a Corvinus szakjait összesen 9230-an jelölték meg, közülük 7839-en állami ösztöndíjas képzésre szerettek volna bekerülni – ez azonban csak 2541 hallgatónak sikerült.

Forrás: http://eduline.hu/felsooktatas/2018/9/17/Corvinus_allami_osztondijas_helyek_28Y1AL



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!