Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Összefoglaló az új családtámogatásokról

Írta: Szabó-Kocsis János

Többek között július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás - jelentette be Novák Katalin.

Gyermekvállalási támogatás

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásáról elmondta, azt minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő igényelheti, aki első házasságában él (más hírforrások szerint, aki első házasságát köti – a szerk.), és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva három évig áll majd nyitva ez a lehetőség.

A törlesztést az első, a 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség - ismertette.

Megjegyezte, ha a maximális 10 millió forintos összeget veszik fel a szülők, akkor a havi törlesztő részlet 50 ezer forint lesz, 20 éves futamidővel (ez nem 10, hanem 12 millió forintra jön ki! – a szerk.). Hangsúlyozta, a támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak további gyermek után kérhető a kölcsön.

Kedvezményes hitel már használt lakásokra is

Novák Katalin közölte, a csok mellé kapható kedvezményes hitel már használt lakásokra is felvehetővé válik, vagyis a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek már igénybe használt lakás vagy ház vásárlására.

Ezzel kapcsolatban elmondta azt is, hogy a használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok felvételének a feltétele volt.

Könnyítések a jelzáloghitelek egy részének átvállalásánál

A jelzáloghitelek egy részének átvállalása úgy változik, hogy már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át - közölte az államtitkár, hozzátéve: fontos tudni, hogy ez a lehetőség a kamattámogatott csok-hitelek esetén is érvényes.

A legalább négygyerekes nők szja-mentességét várhatóan a jövő évtől vezetik be

Novák Katalin közölte, a legalább négygyerekes nők szja-mentességét várhatóan a jövő évtől vezetik be, és ez nemcsak a 18 év alatti gyerekek esetén érvényes, hanem a felnőtt gyerekek után is, egészen a nyugdíjig. Az adómentesség kizárólag a munkából származó jövedelemre igaz, tehát például az osztalékból származóra nem lehet igénybe venni - mutatott rá.

Nagyszülői gyed

A nagyszülői gyedről elmondta, csak még aktív, tehát dolgozó nagyszülők vehetik igénybe, nyugdíjasok nem, és a gyed extra nem terjed ki rá, tehát ha a nagyszülő visszamegy dolgozni, akkor a gyed folyósítása megszűnik.

Növekvő bölcsődei férőhelyek

Szólt arról is, hogy felmérték a bölcsődei ellátásra vonatkozó igényeket, és azt látták, hogy 70 ezer férőhelyre lenne szükség. Ezért a tervek szerint a jelenlegi 50 ezerről 2020-ig 60 ezerre, 2022-ig pedig 70 ezerre bővítik a férőhelyek számát.

Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja

Az államtitkár elmondta, elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja: a kormány legalább hétszemélyes, új autó vásárlását támogatja a legalább három gyermeket nevelő családok esetében 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással, amely az autó árának maximum 50 százalékát teheti ki (tehát minimum 5 millió forintos új autót kell vásárolniuk – a szerk.). Ezt nem utólag térítik vissza, hanem már ennyivel kevesebbet kell eleve kifizetni.

Kiemelte, az intézkedések költségvetési fedezete biztosított, jövőre nagyságrendileg 150 milliárd forintot fordítanak ezekre, idén pedig értelemszerűen ennek a felét, de ez azon is múlik, mennyien veszik igénybe a lehetőségeket.

Novák Katalin azt is hangoztatta, hogy a családtámogatások bővítése nem lezárt folyamat, tovább folytatják a munkát.

Úgy fogalmazott, 2010 óta a kormány családbarát országot épít, és minden döntése arról szól, hogy könnyebb legyen gyereket vállalni és nevelni Magyarországon. Ezért folytatnak családközpontú kormányzást, és ezért növelték a családoknak járó támogatásokat a kétszeresre 2010 óta.

Közben láthatók az intézkedések eredményei is, nemcsak demográfiai értelemben, hanem abban is, hogy jobban élnek a gyereket nevelők - tette hozzá. Emlékeztetett, 20 éve nem volt olyan magas a gyerekvállalási kedv, mint tavaly, és 20 éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2018-ban, amikor több mint 100 ezer fiatal mondott igent egymásra.

Orbán Viktor további bejelentései

A miniszterelnök megemlítette: a falusi CSOK-ra még kicsit várni kell, de néhány héten belül az ő részükre szabott külön bejelentést fog tenni.

A miniszterelnök az évértékelőjén bejelentette a középiskolai nyelvoktatás korszerűsítését is: minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány költségén. A tervvel kapcsolatban sok részlet még nem ismert.

Szólt továbbá arról, hogy 700 milliárd forintot fordítanak egészségügyi fejlesztésekre, ideértve a budapesti centrumkórházak megépítését is.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/csalad-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/juliustol-veheto-igenybe-a-gyermekvallalasi-tamogatas-es-a-kamattamogatott-hitel-hasznalt-lakasokra; https://www.alon.hu/orszagos-hirek/2019/02/juliustol-itt-az-uj-gyermekvallalasi-tamogatas-csaladtamogatasi-program-itt-vannak-a-reszletek; https://infostart.hu/belfold/2019/02/11/novak-katalin-nagyon-alapos-elokeszito-munka-all-mogottunk

 

 

 



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!