Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Mezőgazdaság: beüthet az almakrízis, sokan felhagynak a sertéshízlalással (hellovidek.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

Tavaly 900 ezer tonna termést hoztak az almafák Magyarországon, az időjárási hatások miatt ennek idén körülbelül felére számíthatunk - közölte Fórián Zoltán agrárközgazdász az M1 aktuális csatornán.

A szakértő azt mondta, a terméscsökkenés miatt - akárcsak a meggy esetében - az alma ára is jelentősen emelkedik majd. Körtéből, szilvából, szőlőből átlagos a termés, de ezek is drágulni fognak. A sárgabarack jó idei termése a szakértő szerint annak köszönhető, hogy ezen a területen nagy arányban elterjedtek a modern ültetvények.

Az egy évvel ezelőttihez képest mintegy 20 ezerrel, a tavaly decemberihez képest pedig csaknem 32 ezerrel csökkent a sertések száma Magyarországon, a tyúkok száma 300 ezerrel, a szarvasmarhák száma 13 ezerrel nőt egy év alatt - írta a Világgazdaság augusztus 6-i számában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

Június elsején 2,84 millió sertés, 35,05 millió tyúk, 893 ezer szarvasmarha volt Magyarországon. Az 1,116 milliós juhállomány 48 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de a tavaly decemberivel összehasonlítva 7 ezerrel nőtt.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a Világgazdaságnak nyilatkozva arról beszélt, szerinte elképzelhető, hogy az afrikai sertéspestistől tartva sokan felhagytak a hízlalással. Ugyanakkor a sertésszámot szerinte befolyásolhatja a PRRS-mentesítési program. (A PRRS a sertésállományok reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája.) A program végeztével jobb lesz a magyar sertésállomány minősége és piaci megítélése is.

Forrás: https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2019/08/06/beuthet-az-almakrizis-katasztrofalis-iden-a-termeshttps://www.hellovidek.hu/gazdasag/2019/08/06/felnek-a-gazdak-az-afrikai-sertespestistol-sokan-felhagynak-a-hizlalassal



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!