Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A kovászos kenyér titkai - Oláhné Fűz Ibolya tapasztalatait osztja meg velünk

Műsorvezető: 2021. február 04. csütörtök, 09:52 Meghallgatva: 1225 alkalommal

Tudták, hogy a kovászt, ha lisztből-vízből elindítják, életre kel? És rendszeresen kell táplálni? És azt, hogy a legrégebbi kovász, amiről tudunk 103 éves, és egyre erősebb és jobb? Nem véletlen a biblia szava? "Hasonló a mennyek országa a kovászhoz, melyet egy asszony megfogott, és belekeverte három merőnyi lisztbe, amíg meg nem kelt az egész." Csodálatos és egészséges dolog kenyeret sütni magunknak, a családnak. Számomra ez egy szenvedély is, ami hatalmas örömöt ad - meséli Ibolya - átélni, ahogy lisztből, vízből és sóból életre kel és kisül egy élőlény, a kenyér. Igazi csoda. Utóbbi időben egyre divatosabb dolog a saját kovászos kenyér készítés, legyen az búzából, vagy ép gluténmentes lisztből egyaránt. Miért is? Oka lehet az is, hogy egyre többen küzdenek ételintoleranciával, különféle emésztési nehézségekkel, egyszerűen nem jól működik a tápcsatornánk. Ezek egyik fő oka lehet, hogy hiányoznak az egészséges élő baktériumok, gombák, sok száz apró mikro lényecske a szervezetünkből. Ennek elsődleges és természetes forrása volt a 60-as évek előtt a pékáru, melyben a kelesztés során ezek az apró lények előemésztették a glutént és segítettek ezáltal sokféle módon bennünket. De nem kell ennek így maradnia, tehetünk önmagunkért. Nos, kovászolásra fel, indulhat egy igazi kaland! Tartsanak velünk ebbe az élvezetes és hasznos beszélgetésbe! https://kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat?fbclid=IwAR1JDLo8F_33F7f9KBZSNuki6qjtv2_g3LR-qkEj5G3RMc9x5smyt52wHZg        https://www.facebook.com/groups/KovaszLaborAlapozo

 

 

Adás hallgatása