Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A méhnyakrák korai figyelmeztető jelei!

Írta: Szabó-Kocsis János

A nőket érintő, a méhnyakban kialakuló rosszindulatú daganat egyáltalán nem gyerekjáték, ezért érdemes még időben kérni a védőoltás beadatását, valamint a rendszeres szűrővizsgálatra is el kell menni.

A Mayo Clinic szakemberei szerint a betegség kialakulásában szerepet játszhat a humán papiloma vírus, amely akár évekig is lappanghat a nő szervezetében, mielőtt, a sejtekben elváltozást idézve elő, daganatos megbetegedést válthat ki.

A méhnyakrák korai stádiumában még nagy sikerrel gyógyítható, ahogyan a többi rosszindulatú daganat is. Ezért fontos, hogy ismerjük a betegség tüneteit, így most következzen a nyolc legkorábbi tünet, amelyet ne hagyjunk figyelmen kívül.

1. Fájdalom és duzzanat a lábakban

Ha nem erőltetjük meg a lábainkat, és nem tudjuk, hogy mi lehet az oka a fájdalomnak, dagadásnak, akkor ez lehet a méhnyakrák egyik korai tünete. Mivel a daganat növekedésnek indul, nyomást gyakorol a medence idegfalára, aminek következtében kialakul a fájdalom a lábakban. Ha ezt tapasztaljuk magunkon, akkor kérjünk egy időpontot a nőgyógyászunktól.

2. Abnormális hüvelyi folyás

Ha bármilyen abnormális hüvelyi folyást észlelünk, keressük fel a nőgyógyászunkat, főként, ha a váladék kellemetlen szagú, vagy fura színű. Ha kialakulóban van a rák, akkor a rosszindulatú sejtek elvonják az oxigént más sejtektől, amelyek elhalnak, lebomlásukkal pedig kellemetlen szag és elszíneződés is kialakulhat. Ha vérnyomokat találunk a hüvelyváladékban, akkor az első utunk az orvoshoz vezessen.

3. Hüvelyvérzés

Azok, akik nem tartják számon a menstruációs periódusukat, könnyen összetéveszthetik a havi vérzést egy esetleges vérzéssel, amelyet például a méhnyakrák kezdeti stádiuma idézhet elő. Ezért fontos, hogy nyomon kövessük a ciklust, mert ha azon kívül következik be a vérzés, az már okot adhat az aggodalomra.

4. Kellemetlen érzés vizeletürítés közben

A kellemetlen érzés vizelés közben a húgyúti fertőzés, gyulladás egyik tünete lehet, ami megnyilvánulhat enyhe fájdalomban, szúró, csípő érzésben. Szakértők szerint azonban a méhnyakrák is állhat a háttérben, ezért ajánlott szakemberhez fordulni, ha ilyen tüneteket tapasztalunk magunkon.

5. Kevésbé élvezhető az együttlét

És ennek semmi köze a libidóhoz, hiszen ha megbetegedik a méhnyak, akkor az együttlét közben hirtelen fájdalmak jelentkezhetnek. Ha ez gyakran előfordul, mihamarabb keressünk fel egy nőgyógyászt.

6. Fájdalom a medencében

A menstruációs ciklus során előfordulnak fájdalmak, görcsök a medence körül, de ha konkrétan a medencében alakul ki a fájdalom, amely heves és erős, akkor az a méhnyakrák egyik tünete lehet.

Az Anderson Cancer Center egyik orvosa szerint, ha a gyomorban alakul ki puffadás, kellemetlen gázképződés, emésztési zavar és görcsölés, akkor azt a petefészek rosszindulatú daganata is okozhatja, így a tünetek tapasztalása után gyorsan orvoshoz kell menni.

7. Súlycsökkenés és fáradtság

Ha nem fogyókúrázik valaki, és mégis hétről hétre fogy, ráadásul még fáradékony és erőtlen is, akkor a háttérben méhnyakrák húzódhat. Ebben az esetben is mihamarabb orvoshoz kell fordulni.

8. Szabálytalan menstruációs ciklus

A legtöbb nőnél a 25-28. napon bekövetkezik a menstruációs ciklus, viszont ha kimarad, szabálytalanul jelentkezik, akkor ott valami probléma lehet, amit ki kell vizsgálni, ugyanis a probléma mögött lehet a méhnyakrák is, főként akkor, ha korábban rendben ment minden.

Forrás: http://filantropikum.com/a-mehnyakrak-8-korai-figyelmezteto-jele/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!