Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A Tudomány mai állása - Zongorázó műkezet fejlesztettek ki

Műsorvezető: 2019. január 01. kedd, 08:09 Meghallgatva: 566 alkalommal

Új korszak kezdődött a Mars-kutatásban. Az InSight amerikai űrszonda elhelyezte első mérőműszerét a marsi talajon, ezzel pedig egészen új fejezet kezdődött a vörös bolygó kutatásában. A marsi vizsgálatok segítségével kideríthetjük, hogy volt-e valaha élet a bolygón.
https://24.hu/tudomany/2018/12/27/mars-kutatas-insight/

Káprázatos havas kép készült a Marson. A Föld északi féltekéjén télen előfordul, hogy hó fedi be a tájat. Az Európai Űrügynökség nemrég bemutatott felvétele viszont azt bizonyítja, hogy festői havas és jeges régiókat nem csak a mi bolygónkon lehet találni. Az Európai Űrügynökség (ESA) képe a Mars Express Orbiter űrszonda öt fotójának felhasználásával készült el.
https://24.hu/tudomany/2018/12/27/mars-jeg-ho-koroljov-krater/

Drágaköveket rejtő bolygóra bukkanhattak. A 21 fényévre fekvő égitest ötször nehezebb a Földnél, sűrűsége azonban jóval kisebb. A HD219134 b jelű objektum a jelek alapján bővelkedik alumínium-oxidban, mely anyag számos drágakő fontos összetevője. A szakértők ezért úgy gondolják, hogy a bolygón nagy mennyiségben fordulhatnak elő zafírok és rubinok.
https://ng.hu/tudomany/2018/12/25/dragakovektol-roskadozo-bolygora-bukkantak/

Hatalmas léggömb szerű bolygót fedeztek fel. Héliumcsóvájú gázóriást fedeztek fel genfi csillagászok: egy olyan exobolygóra bukkantak, amelynek felhevült légköre szinte ballonszerűen felfújódott héliummal. Ezt a gázt fújja el egy közeli csillag sugárzása óránkénti 10 ezer kilométeres sebességgel. Bár a Földön ritka, az univerzumban a hélium a hidrogén után a második leggyakoribb elem. 2000 óta ez a nemesgáz számít a Naprendszeren kívüli bolygók légköre legvalószínűbb indikátorának, legalábbis elméletben. A tényleges bizonyítás csak nemrég sikerült a csillagászoknak: a Genfi Egyetem vezetésével végzett vizsgálatok eredményeit az egyik tudományos folyóiratban mutatta be egy nemzetközi kutatócsoport. https://hvg.hu/tudomany/20181207_heliumcsovaju_gazorias_hat_p_11b

Miért gyorsabbak a keleti irányú repülőutak. Ha valaki utazott már repülővel kelet-nyugati irányban, egy idő után biztos feltűnt neki, hogy két város között az oda- és visszautak ideje nem azonos. Sőt, elég komoly különbségek lehetnek ugyanazon az útvonalon, tipikusan a keleti irány javára. New York - London (keleti irányba) például átlagosan 6 óra 55 perc repülővel, de London - New York (nyugati irányba) már 8 óra 15 perc.
https://index.hu/tudomany/til/2015/11/26/miert_gyorsabbak_a_keleti_iranyu_repuloutak/

Különleges leletet találtak Pompeji romjai között. Ritka leletre bukkantak régészek a Vezúv 79-ben történt kitörése nyomán elpusztult Pompeji közelében: három ló maradványait találták meg. Az egyik állat hátán még most is ott a nyereg és a gazdagon díszített lószerszám, amelyet talán azért tett rá a gazdája, hogy a pusztító hamufelhő elől meneküljön.
https://hvg.hu/kultura/20181224_felszerszamozott_lovat_talaltak_pompeji_romjai_kozott_lelet_regeszek

Zongorázó műkezet fejlesztettek ki. Egyszerűbb dallamokat képes zongorán lejátszani egy új, háromdimenziós nyomtatóval készült mesterséges kéz. A robotok keze sok feladat végrehajtása közben még 50 év kutatás után is ügyetlenebb, mint egy kisgyereké, ezért nagyon fontosak azok a tapasztalatok, amelyet Cambridge-i Egyetem kutatói szereztek egy új műkéz kifejlesztése során. Innovációjuk hozzájárulhat ahhoz, hogy minél jobb protéziseket és dolgozó robotkezeket lehessen létrehozni. https://hvg.hu/tudomany/20181223_Kifejlesztettek_egy_mukezet_amely_mar_le_tudja_zongorazni_a_Jingle_Bellst

Zsebben is elfér a világ legkisebb kivetítője. A zsebméretű, úgynevezett pico projektorok első példányai nagyjából tíz évvel ezelőtt bukkantak fel, és akkoriban rengeteg cég látott fantáziát bennük. Viszont az az igazság, hogy ezek a kompakt, igen könnyű masinák igazán sosem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket az alacsony felbontás és a kicsi fényerő miatt. Az egyik gyártó a közelmúltban előállt egy olyan masinával, amelynél sikerült a kis méretű megfelelő felbontású képalkotó technológiát és a szokásosnál jóval nagyobb fényerőt biztosító fényforrást összeépíteni.
http://www.origo.hu/techbazis/20181222-lg-mobil-projektor-teszt.html

A háziállatok segíthetnek az allergia elleni védelemben. Minél több háziállattal kerülünk gyerekként kapcsolatba, annál kisebb eséllyel alakulnak ki később allergiás reakcióink. Egy most publikált tanulmány szerint a kisállatok szó szerint megakadályozhatják az allergiás betegségeket: kisgyerekként minél több macskát és kutyát simogatunk, annál alacsonyabb az asztma, a szénanátha vagy az ekcéma kialakulásának kockázata.
http://www.origo.hu/tudomany/20181221-a-kisallatok-csokkenthetik-az-allergia-kialakulasanak-kockazatat.html




 

Adás hallgatása