Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Isabel Allende: Kísértetház - dr.Téglás Péter ajánlója

Műsorvezető: 2023. április 03. hétfő, 09:15 Meghallgatva: 440 alkalommal

Isabel Allende: Kísértetház (a könyv eredetileg 1982. évben jelent meg Barcelonában)  A Kísértetház, Isabel Allende leghíresebb regénye egy chilei család négy generációjának történetét követi nyomon a XIX. század végétől a XX. század második feléig, miközben Chile történelme is megelevenedik a lapokon. Ám ezen kívül nehéz bármit is mondani a történetről, mert szerintem ez tipikusan olyan kategóriába tartozik, amit képtelenség röviden és címszavakban kifejteni, a hosszabb cselekményleírás pedig véleményem szerint egyáltalán nem adja vissza azt, hogy milyen gondolatok, érzések kavarognak az ember fejében olvasás közben, miközben ennek a könyvnek a világában jár… Allende regényének olvasása közben többször is eszembe jutott Gabriel Garcia Marquez Száz év magánya. Nem csupán a mindkét könyvben erősen jelenlevő, a valóság szövetébe finom szálakkal belefont mágikus realizmus miatt – van még jó pár direkt vagy éppen indirekt hasonlóság a kettő között. Anélkül, hogy bármiféle rangsort állítanék a két regény között – mert szerintem mind a kettő nagyszerű –, úgy vélem, hogy Allende könyve könnyebben olvasható, és követhetőbb a cselekménye is, így az e műfajjal való ismerkedéshez először a Kísértetházat ajánlanám az érdeklődőknek. (Fülöp Anna kritikája. 2012.04.07. http://ekultura.hu/2012/04/17/isabel-allende-kisertethaz)

Tíz évvel később, a könyv alapján Bille August dán rendező nagyszabású filmet készített olyan nagyszerű színészekkel, mint Meryl Streep, Jeremy Irons, Glenn Close, Winona Ryder, Antonio Banderas és Vanessa Redgrave.

Adás hallgatása