Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017.08. 07. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Kepes András - Könyvjelző

5:30 – Serkenj fel! - Bödecs Pál - Református 

6:54 – A Nap igéje                             

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Jóllét magazin: Lovaglás mint, sport és szabadidős tevékenység. Rózsahegyi Róbert a lovasbandérium elnöke beszél a halasi lovaséletről. A lovak és az ember kapcsolatáról, a lovaglás jótékony hatásairól, valamint megtudhatjuk mire tanítja meg a ló a lovasát.

11:00 - Rövid Tájékoztató rovat: Sport; Vedd és Olvasd

12:00 – Talpig Civilben: Szitakötők Gyorstollas Club­- Igás Andor.  Ha azt halljuk: tollaslabda, legtöbbünk egy békés, füves udvarban vagy homokos tóparton folytatott kedélyes játékra gondol. Nincs tétje, nem is verseny, barátok, családtagok „kapcsolják ki magukat" rajta keresztül. De ha azt mondom: gyorstollas; egy csapásra megváltozik minden. Több száz Km/h sebességgel száguldó, kemény labda, sok erőt, gyakorlást igénylő, igazi versenysporttá nemesedik a hajdani játék. Erről, kialakulásáról, magyarországi meghonosodásáról és a most elért nagyszerű eredményekről beszélgetünk Igás Andor tanár úrral, aki a Kiskunhalasi Szitakötők Gyorstollas Club vezetője, valamint a fiatal világbajnok kisasszonnyal, Rácz-Fodor Viviennel. Fogadják szeretettel!

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp

14:00 – A tudomány mai állása: Diófélékkel a hosszabb életért. A szúnyogok nem találomra csípnek. Több ölelés, okosabb gyerek. Megindult a harc a Holdért. Bemutatták a világ legnagyobb repülőgépét. Energiát termel az „okos járda” Londonban. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: A Sztárportréban Erdőhegyi Brigitta! Erdőhegyi Brigitta énekesnővel a belső szabadságról, önismeretről, döntésekről és pályájáról beszélgettünk. A műsort rögtön egy erős gondolattal kezdte az énekesnő: "A világ mindent elkövet, hogy kiragadjon bennünket abból a figyelemből, amit magunkra kellene fordítanunk. Követeli a kifelé fordulást, de akkor nem lehet megtalálni sem önmagunkat, sem a belső szabadságunkat. Ha nem figyelünk, és csak sodródunk, akkor önmagunktól elfordulunk." De mi a következménye annak, ha elsodródunk? Erről is gondolkoztunk együtt az interjúban. Erdőhegyi Brigittáról sok dolgot érdemes megemlíteni: Például azt, hogy gyermekkorában még balerinának készült, de aztán az énekesi pályát választotta. A műsorban beszélt arról, hogy 10-12 éves korában a nagypapa jazz lemeze volt rá olyan euforikus hatással, hogy ez később az énekesi pályára, a jazz felé vitte. A hivatásról már ekkor volt egy olyan gondolata, ami máig elkíséri: "Akkor érdemes egyáltalán élni, ha minden nap azt csinálhatom, amit szeretek, amibe a legtöbb szeretetet tudom beletenni." Befutott előadóként éveken át Budapest egyik legpatinásabb klubjában, hazai és külföldi vendégeket, olykor sztárokat is szórakoztatott önálló műsorával - az 1930-as évek Amerikájának zenei és színpadi világát megidézve. Tapsolt már neki Giorgio Armani, a Depeche Mode tagjai, de Michail Gorbacsov 75. születésnapjára szervezett ünnepségen, a világ vezető politikusainak is ő énekelt. Hazánkban 2005. elején jelent meg első popzenei video klipje, később teljes lemeze, mely a vezető magyar zenei csatorna játszási listáján hetekig toplistás volt. Az évek során Brigitta számos alkalommal állt jótékonysági kezdeményezések mellé. De a jó ügyekért való kiállást szerinte meg kell, hogy előzze valami más: "Úgy nagyon nehéz a világot jobbá tenni, ha közben nem indulunk el azon a nehéz úton, hogy mi magunk jobb emberré váljunk." Ahhoz, hogy valaki ilyen életpályát fusson be, nagyon céltudatosnak kell lennie. Brigitta szerint: "A döntéseink tesznek jobb emberré." Viszont a félelmeink gyakran akadályoznak a céljaink elérésében, éppen ezért szerinte: "A legnagyobb szabadság az, hogy nem adunk teret a félelmeinknek." Hallgassa meg ezt izgalmas, sok fontos kérdést és érdekes gondolatot tartalmazó beszélgetést a Sztárportréban!(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Hófehérke és más mesék

19:15 - Irodalom az Éterben:  Herriot James- A repülő állatorvos

20:00 – Lélekműhely: A büntető készenlét-séma 10. - Az érzelmi intelligencia fejlesztése. 10. Határok kijelölése. 11. Célok meghatározása. Feri papi tanulmányai, és céljai a szemináriumból elbocsájtás után. Kassai diáklányok Auschwitzban – Cél vagy vágy? Lufi a tengerimalac. 12. Lehetséges megoldások kidolgozása. 13. Megoldási javaslatok értékelése. Az első kérdés: Igazságos-e? Méltányos-e?

21:15 – Életutak:Fekete Ágnes riportja: A presbitérium talán az alapítványok kuratóriumához hasonlítható a legjobban azok számára, akik nem ismerik a református egyház felépítését. Itt ugyanis teljes felelősséggel, választói joggal működik az az intézmény, amit a katolikus egyházban egyháztanácsnak neveznek. Manapság nem sok jól működő presbitérium van, hiszen az emberek elfoglaltak, és kevesebb energiát szentelnek a közösségek építésére. Vannak azonban követendő példák is. Mai műsorunkban a presbitériumok kialakulásának története mellett ilyenekről is hallhatunk. Először Dr. Tőkéczki László történésszel és presbiterrel, valamint Dr. Nagy Sándorral, a Zsinat világi elnökével beszélgettem.

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom:  J. R. R. Tolkien: A hobbit