Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 03. 20. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann: A varázshegy

5:30 – Serkenj fel – Balogh Róbert - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: A X. Magyarok vásárán Gasztonyi Dániel mestersolymásszal beszélgetünk. Közel egy órás bemutató keretében tíz ragadozó madárral ismertetették meg a nagyérdemű közönséget Gasztonyi Dani és Szandi solymász páros, akik az életben is társak. Szanki otthonuk hasonlít egy állatkertre, hisz közel 100 ragadozó madarat gondoznak, tanítanak. Tavasz a szaporítás, a nyár a bemutatók ideje és ősszel jön a vadász szezon. A pár története romantikus, hisz Dani előbb ismerte meg párja édesapját, aki solymász és tanítója volt jó ideig. Szandit még kisgyermekként látta meg először, majd ahogy teltek az évek szerelem lett a barátságból. A közös érdeklődésbe már gyermekeik is bekapcsolódtak. Nem csoda, hisz reggelente a gyerekek párna szegélyén 4-5 kis bagoly várja az ifjak felébredését - azért ez klassz lehet! Feltétlen tartsanak velünk ebbe a varázslatos világba! (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Beállsz a sorba? Sipos F. Tamás - Exotic Zenekar "Tudod mit érzek? Azt hiszem, hogy ennyi idősen most már elmondhatom: Mindenhonnan kilógok, mint egyén. Erre pár éve döbbentem rá, és nyilván velem van a baj. Sajnálatos módon így nagyon sok emberrel nem értek szót, és a legegyszerűbb dolgokban sem. Nem azért mert nem akarok szót érteni, sőt a törekvésem az lenne, hogy elfogadtassam magam. Beszéd közben, nem feltétlenül használom azt a szót, ami oda megfelelő lenne, hogy mindenki megértse. Szokták is mondani a zenésztársaim: Nem lehetne Tamás, hogy egy kicsit érthetőbben fejezd ki magad? Dehogynem, csak akkor gondolkodnom kell. Látszólag olyan, mintha köntörfalaznék, vagy nem akarnám az egyeneset mondani, de én erről nem tehetek. Egyszerűen olyan szavak jutnak az eszembe, amik nem feltétlenül jelentik pontosan azt, amiről beszélni akarnék, hanem egy kicsit kerülök, és színezek. Lehet, hogy ez valamiféle olyan törekvésből származik, ami a szövegírás szempontjából közelít rá, mert abban mindig kerülni szerettem volna a sablonokat, a közhelyeket. Látom a zenésztársaim arcán az aggodalmat, mert most lesz egy lemezbemutató koncertünk, hogy miket fogok konferálni..."

12:00 – Retro magazin: 30perc alatt: Magyarország néprajzi szempontból

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: A 2018. évi Oscar gála legjobb férfi főszereplője: Gary Oldman (A legsötétebb óra) - dr. Téglás Péter könyv és filmajánlója. A filmben szereplő történet lényege: Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülmények között nézett szembe legsötétebb órájával, lelkesítette fel a nemzetet, és próbálta megváltoztatni a történelem menetét. A film forgatókönyvének alapjául, Anthony McCarten A legsötétebb óra című könyve szolgál.

14:00 – Önindító: Testnevelésről Igás Andorral. Beszélgetésünk a sport témakörében mozog Andor pályájának vonalán, egy - egy személyes tapasztalattal fűszerezve. Megvitattuk például, hogy kapcsolódik a testnevelés és a pszichológia egymáshoz. A riportban Igás Andort hallhatják, aki a KRK Szilády Áron Gimnázium egyik testnevelés tanára. (ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Fényűző római kori lakóház maradványaira bukkantak. Földünk 2 legidősebb fája még a fáraók idejében cseperedett. Elkészült a világ legnagyobb családfája. Magyar orvosbravúr-szeptemberben végezhetik el a sziámi ikrek végső szétválasztását. Tíz éve végezték el az első csecsemőszív-transzplantációt hazánkban. Várhatóan nem jelent veszélyt a Földre érkező Irányíthatatlan kínai űrállomás. Kifejlesztették az okos-fényszórót. 24 óra alatt nyomtatnak egy lakóházat.

19:00  - Szép Álmokat: Tesz-Vesz Város rejtélyei

19:15 - Irodalom az Éterben: Alexadre Dumas - Emma Lyonna

20:30- Hitvalló: Győrfi Szabolcs 2. rész

21:00 – Serkenj fel: Balogh Róbert - Református (ismétlés),  Lélekműhely: Az élet sakk-mattot adott. Hogyan tovább? 2.   3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Bradley Tamás visszaüt