Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 03. 21. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom:Thomas Mann: A varázshegy

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: A 2018. évi Oscar gála legjobb férfi főszereplője: Gary Oldman (A legsötétebb óra) - dr. Téglás Péter filmajánlója. A filmben szereplő történet lényege: Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülmények között nézett szembe legsötétebb órájával, lelkesítette fel a nemzetet, és próbálta megváltoztatni a történelem menetét. A film forgatókönyvének alapjául, Anthony McCarten A legsötétebb óra című könyve szolgál. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Vita vagy veszekedés (II. rész) - Az Apáczai disputakörről mesél Tóth László vezető és Dolgos László Iván vitagyőztes diák. A jó vitát tanulni kell! - vallja Tóth László magyar tanára az ELTE gyakorló gimnáziumának. Öt éve indult a vitakör, amikor jelentkeztek a külügyminisztérium által meghirdetett vitaversenyre. Majd a kezdeti siker után szervezetten is elindult a disputa szakkör. A diákok megtanulják, hogyan kell elsőként tájékozódni, egy-egy kérdésben, hogyan tudják ügyesen kifejteni álláspontjukat. Sőt, ami a legnehezebb, hogyan tudják nyitottan figyelni és megérteni a másik álláspontját. Gyakran tapasztalják, hogy a különböző nézőpontok, miként teszik teljesebbé tudásukat egy-egy kérdésben. A csendes diákok megbátorodnak, a harsányak képessé válnak a meghallgatásra, egyszóval csodaszer, tapasztalja a vitavezető.  Mik a tipikus vita hibák, hogyan lehet ön és csoport fegyelmet tartani vita közben, hogy ne haszon  nélküli veszekedésé váljon, erről mesélnek tanár és diák egyaránt! Feltétlenül tartsanak velünk!

11:00 – S’Örömkonyha:

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: A Kaleidoszkóp mai adásában Knezsik István úrral, az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgetünk a tavaszi teendőkről, amik az autókkal kapcsolatosak. Szó esik még a "Közlekedik a család" programról és a most hétvégén, Budapesten megrendezésre kerülő  Autómobil és tuning show-ról. Tartsanak velünk!

14:00 – Sztárportré: Beállsz a sorba? Sipos F. Tamás - Exotic Zenekar "Tudod mit érzek? Azt hiszem, hogy ennyi idősen most már elmondhatom: Mindenhonnan kilógok, mint egyén. Erre pár éve döbbentem rá, és nyilván velem van a baj. Sajnálatos módon így nagyon sok emberrel nem értek szót, és a legegyszerűbb dolgokban sem. Nem azért mert nem akarok szót érteni, sőt a törekvésem az lenne, hogy elfogadtassam magam. Beszéd közben, nem feltétlenül használom azt a szót, ami oda megfelelő lenne, hogy mindenki megértse. Szokták is mondani a zenésztársaim: Nem lehetne Tamás, hogy egy kicsit érthetőbben fejezd ki magad? Dehogynem, csak akkor gondolkodnom kell. Látszólag olyan, mintha köntörfalaznék, vagy nem akarnám az egyeneset mondani, de én erről nem tehetek. Egyszerűen olyan szavak jutnak az eszembe, amik nem feltétlenül jelentik pontosan azt, amiről beszélni akarnék, hanem egy kicsit kerülök, és színezek. Lehet, hogy ez valamiféle olyan törekvésből származik, ami a szövegírás szempontjából közelít rá, mert abban mindig kerülni szerettem volna a sablonokat, a közhelyeket. Látom a zenésztársaim arcán az aggodalmat, mert most lesz egy lemezbemutató koncertünk, hogy miket fogok konferálni..."(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Talpig Civilben:A Talpig Civilben mai adásában: "A vigasz olcsó ajándék, a segítség fontos kapaszkodó." Ez is mottója lehetne annak a beszélgetésnek, amelyben a Szilády Áron Alapítvány munkatársaival folytattunk a lassan három évtizede fennálló és az oktatást hatékonyan segítő szervezet munkájáról. Három elkötelezett hölgy vall arról a munkáról, amelynek nyomán csak az elmúlt évben több mint háromszáz diák eredményeit ismerték el, vagy segítették versenyekre való eljutásukat, ill. szociális szükségeik terén sikerült nem kevés támogatást adniuk. Fogadják szeretettel a Váczi Mariannával, Kiss Sándornéval és Csányi Ágnessel készült beszélgetést! (ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: Asterix és Kleopátra

19: 15 – Irodalom az Éterben: Alexadre Dumas - Emma Lyonna

20:30 – Hitvalló: Győrfi Szabolcs 3. rész

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés),  Lélekműhely - Az élet sakk-mattot adott. Hogyan tovább? 3. // Az érzelmi gátoltság-séma 1.  1. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Bradley Tamás visszaüt