Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 05. 07. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Howard Spring - Tövis és borostyán

5:30 – Serkenj fel! -  Balogh Róbert - Református

6:54 – A Nap igéje                             

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító:

11:00 – Érdekes Emberek: Szecsődi Ferenc (Budapest, 1954. június 14. –) magyar hegedűművész és - tanár. Szecsődi Irén opera-énekesnő unokaöccse. Édesapja kottagrafikus volt. Hangszertanulmányait a budapesti XXI. kerületi zeneiskolában kezdte Weisz Lajosnénál. 1968-ban a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Bodonyi István növendéke lett, művészi fejlődésére ő volt a legnagyobb hatással. 1972 és 1977 között a Zeneakadémián Szűcs Mihály volt tanára. Tanulmányait az akadémia nagydíjával fejezte be. Pályáját 1977-ben Szegeden kezdte, és azóta is a városban él. A Zeneakadémia oda kihelyezett tagozatán lett tanársegéd, 1985-ben adjunktus, 1990-ben pedig docens. 1997-ben főiskolai, 2000-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zenetudományi Karának tanszékvezetője. 1984 óta Európa-szerte koncertezik. Repertoárján kitüntetett helyük van Hubay Jenő műveinek (Kassai Istvánnal valamennyi hegedű–zongora darabját lemezre vette) és kortárs szerzők versenyműveinek. 2012-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották.

12:00- Retro magazin:153-Lélekmód: ’A megrepedt nádat nem töri el…’ Maruzsenszki Ernesztina gyógypedagógus, mesterpedagógus életútja

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – A tudomány mai állása: Miért világít a kockacukor a sötétben? Mesterséges anyajegy mutathatja ki a rákot. Egy találmány, ami megmentheti a dízelautókat. Megalkották az utat, ami tölti az elektromos autókat. Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa – állítják magyar kutatók. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré:A mai vendég, Nádas György. A sokat játszott szerepek ráragadnak a színészre? Nádas György: "Annak idején az egyik kereskedelmi csatorna napi szappanoperájában voltam az egyik főszereplő lánynak az édesapja, aki néha megjelent. Az általam gerjesztett karakter, egy kemény, öltönyös, csokornyakkendős régiségkereskedő volt, aki negatív volt a lányával szemben, és csak kihasználta őt.  Akkoriban történt, Szentendrén ahol éltem, hogy beálltam a sorba a zöldségesnél, a zöldséges köszönt nekem, én visszaköszöntem, és egy alacsony idős néni, aki előttem állt, a hangomra figyelmes lett, hátranézett, és azt mondta: Szégyellje magát! Ezután kiment, és nem is vásárolt." Nádas György a beszélgetésben elmondta, hogy a Peter Sellers féle humor nagyon közel áll hozzá, amikor a színész nem akar viccelődni, de helyzetbe kerül - például összeesküdnek a tárgyak ellene, és ő nem tehet róla. "Ha valaki nevettetni akar, akkor egy fájdalmas szituációt kell eljátszania, hogy ne ő nevessen, hanem a néző." (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: A császár új ruhája

19:15 - Irodalom az Éterben: Honoré de Balzac - Goriot apó

20:30 – Hitvalló: Brückner Huba (dr.)

21:00 – Serkenj fel: Balogh Róbert - Református (ismétlés) és Lélekműhely: A büntető készenlét-séma 8. - Az érzelmi intelligencia fejlesztése.  3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J. R. R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A két torony