Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A tantermi tudáson túl indul az igazi verseny

Írta: Szabó-Kocsis János

– Jól láthatóan növekszik a diákok tudományok iránti érdeklődése az utóbbi években, köszönhetően a tanárok inspiráló munkájának is – mondta lapunknak Pakucs János, a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szervezőbizottságának elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke a megméretés tegnapi bejelentése alkalmából.

Kiemelte: vasárnap este öt magyar fiatal munkáját hirdették ki a hét végén online térben megszervezett Európai ifjúsági tudósok versenyének döntőjén. Hárman közülük különdíjat is elhozhattak, a kiváló eredmények pedig Pakucs János szerint arra mutatnak rá, hogy a fiatalok éltek a Magyarországon adott lehetőségekkel: az iskolán kívül, kutatókkal együtt, laboratóriumokban dolgoztak a munkájukon.

– Ezek az eredmények és teljesítmények jóval túlmutatnak a középiskolában megszerezhető ismereteken – hangsúlyozta az elnök.

A nemzetközi versenyen díjazott diákok indulhatnak a most meghirdetett versenyen is, az eredményük nem kizáró ok, de másik pályamunkával kell nevezniük. A kritériumok között szerepel, hogy a pályázónak be kell töltenie a 14. évét, de húsz évnél fiatalabbnak kell lennie, és nem lehet felsőoktatási intézmény tanulója. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is, de az európai uniós döntőre azok juthatnak ki, akik kettős állampolgárok vagy magyarországi iskolába járnak.

Tavaly mintegy 160 jelentkezés érkezett a szervezőkhöz, az idén Pakucs János még ennél is többet vár bármilyen természettudományos témában. Legfeljebb három-három első és második helyezettet, illetve négy harmadik helyezettet hirdetnek ki, ők egy éven át havi ösztöndíjban részesülnek harminc-, húsz-, illetve tízezer forintos összegben. A legjobb határon túli díjazott pályázó a MISZ egyösszegű, százezer forintos ösztöndíját is megkapja. Ezentúl pedig a díjazottak száz többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételi eljárás során.

A diákokat mentorként támogató tanárok akár hatszázezer forintos pénzjutalomban részesülnek, mellettük a legeredményesebb középiskolák, illetve szakkörök, tudományos műhelyek is kapnak egy-egymillió forintot munkájuk további ösztönzése céljából.

A pályaműveket 2021. november 25-ig lehet benyújtani, az első fordulóból továbbjutóknak 2022. április 1-jéig lesz lehetőségük a projektjük részletes kidolgozására. A részletes felhívás az Innováció.hu oldalon érhető el.

A verseny fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Védnöke Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, aki a bejelentésen arról beszélt: a mérlegelő gondolkodás, a kreativitás fejlesztése a Nemzeti alaptanterv szerint is fontos célja az oktatási rendszernek. A ma újításai, innovációi tehetik hatékonyabbá és eredményesebbé a jövő Magyarországát, alapozhatják meg az emberek jólétét, életkörülményeit – tette hozzá.

Birkner Zoltán a távirati iroda szerint arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt három évben Magyarországon a kutatás-fejlesztési, az innovációs források megtöbbszöröződtek. Rámutatott arra, hogy a hivatal pályázati rendszere sokrétű, egyaránt támogatja a kutatóvá, illetve a vállalkozó válást.

Minden érdeklődőnek biztosítják a lehetőséget arra, hogy élethelyzetének megfelelően be tudjon kapcsolódni a támogatási rendszerbe.

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Nemzeti tehetségprogramban az idén 3,6 milliárd forintot fordítanak tehetséggondozásra. A forrás egy részét a központi költségvetés, egy részét pedig a felajánlott adó adja.

Somogyi Orsolya

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2021/09/a-tantermi-tudason-tul-indul-az-igazi-verseny



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!